Od sledeće sedmice novi koncept protesta!

Na jučerašnjem, trinaestom po redu protestu “Valjevo protiv nasilja” govorili su naši sugrađani psihijatar dr Jasmina Pašić i Dejan Petković. Organizatori protesta su najavili da više neće biti protestnih šetnji i da od sledeće sedmice sledi drugačiji koncept protesta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena. “Dosta je bilo šetnji, vreme je za akciju”, poručili su iz udruženja Valjevski pokret otpor, koje je tehnički organizator protesta.

Valjevo protiv nasilja (5)

Sa 13. protesta “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

Psihijatar dr Jasmina Pašić istakla je da je većina sugrađana sa kojima razgovara nezadovoljna radom određenih institucija, brojem pasa lutalica, radnim mestima, nezavisnošću i drugim problemima, ali da niko od njih ne misli da se stvari mogu promeniti na bolje, odnosno da nisu spremni da sami nešto učine, jer ne žele da se bave politikom. Istakla je da politikom ne želi da se bavim ni ona, ali da je politika ušla u naše živote i da smo danas, na žalost, svi taoci politike koja se vodi u zemlji.

“Mi smo ovde zatrpani raznim informacijama, kasetnim bombama, radijacijama i ko zna kakvim vestima. Zatrpani smo informacijama da nas mrze, da nam zavide. Zbog čega? Zbog prodate najplodnije zemlje, zbog zagađenog vazduha? Zbog najniže cene rada, zbog rasprodaje rudnika i drugih prirodnih bogatstava? Ne ne mrze nas, takvu sliku o nama je sistem napravio. Sistem koji je urušio sve vrednosti. Ovde i ako nešto funkcioniše, ne funkcioniše zbog sistema, nego zahvaljujući pojedincima koji imaju ličnu savest i odgovornost.

Dr Jasmina Pašić (1)

Dr Jasmina Pašić, psihijatar / Foto: Valjevska posla

Ona je maglasila da moramo da se potrudimo da napravimo drugačiji sistem.

“Ja nisam pravnik, ali smatram da naši zakoni nisu baš najgori na svetu, samo se primenjuju se selektivno. Moramo se potruditi da zakoni važe za sve, da se uspostavi rad institucija, da se pokaže da je vlast smenjiva ako ne radi u interesu građana. Da bismo to uspeli mora nas biti mnogo više”.

 

Uz pojašnjenje sindroma kuvane žabe, dr Jasmina Pašić je na kraju govora građanima poslala poruku.

“Ako žabu stavite u posudu sa vrelom vodom ona će iskočiti. Ako je stavite u posudu sa hladnom vodom, to je njena prirodna sredina, ostaće u njoj. Ako posudu postepeno zagrevate, žaba se prilagođava tim novonastalim uslovima i na kraju će biti skuvana. Na nama je da odlučimo!”, poručila je psihijatar dr Jasmina Pašić.

Valjevo protiv nasilja (7)

Sa 13. protesta “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

Naš sugrađanin Dejan Petković napisao je govor koji zbog velike uzbuđenosti i treme nije mogao da pročita. Pročitao ga je do pola, a onda iz srca nastavio da govori šta ga sve tišti. Podelio je sa sugrađanima lično iskustvo sa kakvim se sve problemima kao osoba sa invaliditetom svakodnevno suočava u Valjevu, koje kao grad nije prilagođeno onima koji su u invalidskim kolicima.

“Ovaj grad nije prilagođen osobama sa invaliditetom i zato sam se ovde i priključio protestima da im sa ovog mesta kažem da smo i mi građani ovog grada. Mi postajemo građani drugog reda, postajemo nevidljivi. Opština nem sluha ne samo za nas, već za sve građane Valjeva. Svaki dan samo pričaju o zakonima, propisima, a niko ništa ne radi. Slao sam i mejlove, oni ih čak i ne otvaraju, ne odgovaraju na njih. Kad im treba za izbore onda se sete svih, i penzionera, i invalida, i svih drugih ljudi, a kad nešto treba da se uradi, nema ih nigde. Ovde je jedino centar grada prilagođen za osobe sa invaliditetom, ne mogu da nastavim da se bavim sportom kojim sam se bavio. Bavio sam se streljaštvom – gađanje puškom, i streličarstvom – gađanje lukom i strelom, znaju to moje kolege. Puškom ne mogu da se bavim, jer nije pristupačno. Čovek koji drži streljanu kaže da mi treba asistent, a meni ne treba asistent, meni samo treba prostor da se bavim sportom. A, pričaju kao nema diskriminacije, kako smo svi slobodni, a ustvari nismo slobodni”, kazao je Petković istakavši da je Valjevski pokret otpora jedino imao sluha za njega i njegovo probleme i pohvalio članove kluba “Vitezovi” jer su mu omogućili da s anjima trenira gađanje lukom i strelom.
Dejan Petković (2)

Dejan Petković, jedan od govornika na 13. protestu “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

Petković je napomenuo da je dva puta bio prvak Srbije u gađanju lukom i strelom i dva puta u gađanju sa puškom, i naglasio da ga ne zanima politika, već sloboda kretanja.
“Mene ne zanima politika, mene zanima sloboda kretanja. Meni je sloboda kretanja uskraćena u ovom gradu. Zakon kaže da svaka ustanova u ovom gradu treba da ima rampu, a nema je. Nisam ja diskriminisan od strane svojih sugrađana, već od opštine koja nema sluha za mene. Diskriminisan sam od strane države. Pričaju o pravima ljudi sa invaliditetom, a ja ne mogu ni da se zaposlim, jer ni jedna firma u Valjevu nije prilagođena za osobe sa invaliditetom”, istakao je Dejan Petković uputivši nekoliko puta izvinjenje okupljenim građanima što nije mogao da pročita govor koji je napisao i što je u naboju emocija i iz svoje glave izneo svoje stavove.
Valjevo protiv nasilja (6)

Sa 13. protesta “Valjevo protiv nasilja” / Foto: Valjevska posla

 

M. P. M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.