Odlažu se “Desankini majski razgovori” i donošenje odluke o dobitniku Nagrade “Desanka Maksimović”

Upravni odbor Zadužbine “Desanka Maksimović” saopštio je da je na elektronskoj sednici, koja je održana 30. aprila, zbog epidemioloških razloga doneta odluka da se odloži rad Žirija i donošenje odluke o dobitniku Nagrade “Desanka Maksimović”. Datum donošenja odluke Žirija pomera se do trenutka kada će biti ispunjeni svi epidemiološki uslovi za zasedanje žirija i validnost odluke o 26. lauretu nagrade. U informaciji za medije navodi se još da se odlaže i tradicionalna manifestacija “Desankini majski razgovori” koja se u Brankovini održava svakog 16. maja, na dan rođenja naše čuvene poetese.

Desanka Maksimović

Sa prošlogodišnje svečane dodele Nagrade “Desanka Maksimović” u Brankovini pesniku Vojislavu Karanoviću

“Do sada je pripremljena zbirka izabranih pesama prošlogodišnjeg dobitnika Vojislava Karanovića Zagrljaj u kome nema nikoga i dostupna je na sajtu zdm.nb.rs. Zadužbina priprema i zbornik radova o Ani Ristović, dobitnici nagrade za 2018. godinu. Zbog uvođenja vanrednog stanja i celokupne situacije vezane za epidemiju COVID-19 ni Mninistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije nije raspisalo konkurse za finansiranje nagrada, pa se time dodatno otežava rad zadužbine vezan za dodelu nagrade. Upravni odbor Zadužbine “Desanka Maksimović” se zahvaljuje Narodnoj biblioteci Srbije na finansijskim i ostalim podrškama koje su trenutno jedini oslonac za rad ove institucije”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisala dr Svetlana Šeatović, upravnica ove Zadužbine.

Predstavnici valjevske Biblioteke će sutra, 16. maja, na dan rođenja pasenikinje Desanke Maksimović, u ime Upravnog odbora Zadužbine, položiti cveće na njen grob u Brankovini.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.