Odlična premijera valjevske predstave “Pseće srce”

“Dobiješ slobodu i šta onda s njom” pitanje je koje nekada kasno stigne, ali je baš u pravom momentu, a na 75. Dan pobede nad fašizmom, valjevsko Gradsko pozorište Abrašević sjajno izvelo predstavu Pseće srce, rađenu prema tekstu Mihaila Afanasijeviča Bulgakova, u režiji Miroslava Ćiše Trifunovića. Publika je, gromoglasnim aplauzom, sjajan ansambl vraćala na bis.

Sa premijere predstave “Pseće srce” / Foto: Dragan Krunić

Neposredno po silasku sa scene, nakon gromoglasnog aplauza, koji je publika uputila glumcima na kraju premijernog izvođenja predstave, režiser Miroslav Ćiša Trifunović kaže da mu je srce puno.

“Bulgakov je to zaslužio. To je veliki pisac i kada igrate velikog pisca, onda ne igrate ikakve šatrovačke komade, tu nema povlačenja. Onda ima da “oderete”, a to se ne može uraditi ispod tri meseca, i to ozbiljnog rada. Zaista, bilo je jako kompleksno. Drugo, imao sam odlične saradnike, odlične glumce. A, na sceni smo imali samo dve generalne probe. Očekujem da će vremenom predstava tek da dobije tu vrstu lakoće, ali sam izuzetno zadovoljan zato što se već na premijeri lepo videla ta razmena energije”.

Sa premijere predstave “Pseće srce” / Foto: Dragan Krunić

Sa premijere predstave “Pseće srce” / Foto: Dragan Krunić

Roman “Pseće srce” nastao u trećoj deceniji prošlog veka u Rusiji, satirično sagledava pokušaje da se čovečanstvo radikalno promeni kroz fantastičan prikaz psa lutalice Šarika koji poprima ljudski oblik. Prema Trifunovićevim rečima, Šarikova rečenica: “Vi ljudi, ceo život kukate za slobodom i borite se protiv diktature, a kada dobijete tu slobodu, onda ne znate šta da uradite sa njom” na izvestan način bila je vodilja pri stvaranju predstave valjevskog Gradskog pozorišta Abrašević.

“Mislim da su svi likovi bili sjajni. Da se to skrati za pola sata, to neću da uradim upravo zbog glumačkog kvaliteta. Svi glumci zaslužuju da svak ima svoj prostor. I veliko hvala valjevskoj publici zato što je ovo bio pravi valjevski proizvod. Mi smo napravili valjevsku predstavu, ovo nije dovedeno ne znam odakle, nego smo mi, u vrlo teškim uslovima, uspeli da je uradimo”.

Sa premijere predstave “Pseće srce” / Foto: Dragan Krunić

Izuzetan tekst “Pseće srce” Mihaila Bulgakova, glumački ansambl valjevskog Abraševića lakoćom približava svakom pojedincu, još jednom potvrdivši da su davno nadmašili normative amaterskog pozorišta. Na pitanje o mladim glumcima, koji su maestralno odigrali svoje role, Miroslav Trifunović naglašava da su svi predano radili ovo ozbiljno umetničko delo.

“To mi je posebno drago jer mi već duže vreme, od “Nevena” prošle godine, pokušavamo da dovedemo što više mladih ljudi. Ovde su Doroteja Vuković, koja je stvarno nosila predstavu, zatim Petar Ninić, Filip Stanić i mlada Jelena Selaković. I to je četvorka mladih, potpuno divnih glumaca. Epizodne uloge božanstveno su odigrali Mira Vuković, Milivoje Mićko Milinković i Zoran Pajić. Četvoro veterana su Branko Antonić, Ljubivoje Bube Marković, Goranka Kalember Lučić i Božidar Boško Milić, i to je ta desetorka, uz naše divne Mašu i Tozu kao ruski orkestar. To je taj ansambl koji je zaista potreban za predstavu. Mi sada možemo da govorimo o nekim nijansama, nekim neuigranostima koje su se videle, ali to prosto, ima slojevitost. To je kada radite ozbiljno umetničko delo, ono ne može biti urađeno površno jer to nije žargonska, uličarska priča. Takva dela imaju i sociološki nivo, i politički nivo, i alegorijski nivo, i u ovom slučaju čak “sajens fikšn” nivo. Ali, pre svega, ovo je Bulgakovjeva alegorija na to kako nama menjaju mozak. I, ako ste videli ovu scenografiju, ona je takođe imala poruku da, kao što ove tegle stoje, tako smo i mi iza ovih staklenika, sve vreme u teglama. Kao što smo i mi, kao ljudi, “ukišeljeni” stavljeni u tegle i nikako iz tih tegli da se izvučemo”, rezimira Trifunović.

Sa premijere predstave “Pseće srce” / Foto: Dragan Krunić

Sa premijere predstave “Pseće srce” / Foto: Dragan Krunić

Celokupan utisak vizuelno upotpunjuje, očekivano u priču odlično ukombinovana, scenografija koju je uradio Dušan Arsenić, kao i kostimi koje je kreirala Branka Obradović Šišinački, oboje višestruko nagrađivani autori.

Premijerno izvođenje predstave “Pseće srce” pratio je pozorišni selektor Aleksandar Saša Volić. Upravo od ovog sjajnog ostvarenja Gradskog pozorišta Abrašević počeo je odabir predstava za predstojeći Republički festival amaterskih pozorišta Srbije, koji tokom meseca juna priređuju u Kuli.

S.J.K.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.