Odložen prvi pretres u okviru ponovljenog suđenja za rehabilitaciju Kalabića

U Višem sudu u Valjevu danas je odložen prvi pretres u okviru ponovljenog suđenja o zahtevu za rehabilitaciju četničkog vođe Nikole Kalabića, nakon što je Apelacioni sud u maju 2018.  ukinuo prethodno rešenje o rehabilitaciji  i vratio na ponovni postupak.

Pretres je odložen na zahtev advokata porodice Kalabić, koja je tražila da se ponovo, pre svega, sasluša istoričar Bojan Dimitrijević kao i istoričar Veselin Đuretić. Viši javni tužilac je u predhodnom postupku tražio veštačenje stručnjaka Savremenog istoriskog institruta u Beogradu, te je sudija Višeg suda Dragan Obradović danas naložio da se Javno tužilaštvo u roku od 15 dana konkretno izjasni o kom istoričaru je reč.

U ponovljenom suđenju, po nalogu Apelacionog suda, treba da se utvrde neke nerazjašnjene činjenice, saopštio je ranije Viši sud u pisanoj izjavi dostavljenoj Radiju Slobodna Evropa. Te činjenice su: tačan datum i mesto smrti, a zatim i da li je Kalabić počinio ratne zločine ili ne.

Novi pretres je zakazan za 19. mart.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.