Odnosom prema otpadu utičemo na zdravlje ljudi

Klub ars Nova saopštio je da do jula meseca radi projekat “Tretman opasne ambalaže i komunalnog otpada oko valjevskih izvorišta – pilot inicijativa”. Inicijativa je deo šireg projekta “Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama” koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Vlada Švedske. Prema najavi, planiran je niz aktivnosti na području Poćute, Pričevića, Stava, Leskovica, Taora, Dračića i Divčibara. Te aktivnosti, između ostalog, podrazumevaju anketiranje stanovništva o vrstama i količinama optada koje stvaraju u domaćinstvima, zatim analizu kvaliteta vodotokova na pomenutim područjima, a u planu su i ekološke radionice u nekoliko seoskih škola.

U okviru projekta, u narednom periodu planirano je anketiranja stanovništva o vrstama i količinama otpada koji se stvori u domaćinstvima i u kućama za odmor, odlaganje otpada, postupak sa opasnim otpadom, ambalažom sredstava za tretman u poljoprivredi.

Kako su vodeni resursi najvažniji za zdrav i bezbedan život, projektom je planirano da se uradi analiza kvaliteta vodotokova na valjevskim planinama i to na rekama Jablanica i Sušica koje pune jezero i vodozahvat Stubo Rovni kao i Zabave i Bukovske reke koje sačinjavaju reku Gradac na kojoj se nalazi vodozahvat Ploče odakle se grad Valjevo snabdeva pijaćom vodom.

Dolaskom povoljnijih vremenskih uslova stiču se uslovi i za realizaciju ekoloških radionica u OŠ “Miloš Marković” u Leksovicama, “Dragoljub Ilić”u Dračiću i OŠ “Zdravko Jovanović” u Poćuti.

U skladu sa upustvima Štaba za vanredne situacije grada Valjeva i poštovanja mera okupljanja organizovaće se skupovi za meštane ovih naselja o značaju očuvanja zdrave životne sredine i prirodnih vrednosti kojima su okruženi. Njuhovo očuvanje, pažljiv i odgovoran odnos prema okruženju donosi korist za celokupnu zajednicu.

Takođe, sakupljaće se i komunalni otpad u terminama koji će biti najavljeni preko medija i Mesnih zajednica.

Završetak projekta je planiran organizacijom Zelene pijace na Divčibarima gde će biti predstavljeni Plodovi valjevskih planina kao jedan od vidova turističke ponude našeg kraja i organizacijom Okruglog stola na temu tretmana otpada na valjevskim planinama-

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.