Održan Treći valjevski strip festival

Minulog vikenda u našem gradu održan je treći po redu Valjevski strip festival, u okviru koga su priređene tri izložbe i jedna tribina posvećena “devetoj umetnosti”, kao i svečana dodela nagrada najboljim umetnicima za radove prethodno pristigle na Valjevski strip konkurs.

U okviru Trećeg valjevskog strip festivala, održanog u organizaciji Grada Valjeva i ovdašnjeg Centra za kulturu, otvorene su tri izložbe: međunarodna izložba sa trećeg Valjevskog strip konkursa pod nazivom “Jeftino i skup”, izložba dečjeg stripa i izložba pod nazivom “Makedonski strip”.

“Izuzetno sam zadovoljan konstantnim kvalitetom Valjevskog strip festa, kojim smo valjevski strip i festival vratili na mapu značajnih strip manifestacija, ne samo u Srbiji već i u Evropi. Dolazak velikog broja dobitnika nagrada u Valjevo, na dan otvaranja izložbe i proglašavanja pobednika činjenica je koja potvrđuje da odlično radimo i da će ovaj
Strip festival sasvim sigurno postati tradicionalan”, kazao je Dejan Bogojević, umetnički direktor dosadašnja tri Valjevska strip festivala i čije su delo postavke za sve tri ovogodišje izložbe.

Na treći po redu Valjevski strip konkurs stigli su radovi od 103 autora iz 11 zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Litvanija, Mađarska, Severna Makedonija, Rusija, Srbija, Urugvaj, Crna Gora, Rumunija i Kanada), a o najboljim radovima odlučivao je žiri u sastavu Zoran Stefanović, upravnik Centra za umetnost stripa Beograd, koji je i predsednik žirija, kao i članice žirije i istoričarke umetnosti Ana Novaković i Marija Đurić. Njihovom jednoglasnom odlukom nagrađeni su sledeći autori/stripovi, koji su se istakli kvalitetom. Grand prix Trećeg valjevskog strip festivala osvojili su Sabahudin Muranović-Muran i Marko Stojanović za rad “Jeftino i skupo”, prva nagrada pripala je Davidu Vartabedijanu za “Pasje vreme”, druga nagrada Senki Milutinović i Marku Šereru za “Ludakov konj”, dok je Filipu Stankoviću dodeljena treća nagrada za “Ibrahim Coyle: Matori slučaj”.

David Vartabedijan, dobitnik prve nagrade na Trećem valjevskom strip festivalu

Nagrada za pripovedanje otišla je u ruke Aleksandra Stevanova i Darka Bogdanova za strip rad “Bio jednom jedan čovek”, Mariji Đeranović za “Prolaznici koji trče” (po priči Franca Kafke) pripala je Nagrada za likovnost, Vladimiru Jevtiću za rad “Kaligula” Nagrada za crtež, Igor Kolgarjovu za “Ded s meškom” Nagrada za satiru, zatim Nagrada za društveni angažman dodeljena je Zlatku Krstevskom za “Bez naslova”, Bojanu Milojeviću za rad “Pucko” Nagrada za alternativni izraz. Nagrada Valjevski autor godine pripala je Milivoju Kostiću za strip “Alisa u Zemlji patoloških čuda”, Božidar Milojković BAM i Dragan Lazarević za “Kralj Petar Prvi” nagrađeni su Nagradom za negovanje tradicije, dok je Nagrada za najboljeg mladog autora dodeljena Ani Trifunović za strip pod nazivom “Sitnice”, a Nagradu strip fanzina “Pomamna nozdrva” osvojile sucAna i Sara Živković za rad “LEVANIA: Apokalipsa”.

Zoran Stefanović, Dejan Bogojević i Tome Trajkov (sa leva na desno)

Izložbu “Makedonski strip” priredio je Tome Trajkov, koordinator Strip centra Makedonije i Salona stripa u Velesu, asvoje radove izložilo je 17 autora: Aleksandar Stevanov, Aleksandar Cakoski, Aleksandra Risteska, Ana Marija Stefanoska, Vane Trajkov, Vasil Gavrilov, Ile Stojanovski, Jana Buteska, Jordančo Davidovski, Katerina Nikolovska – Teri, Lazar Angelkov, Ljupčo Filipov, Maksim Risteski, Mirko Bojadžievski, Oliver Cvetkovski, Stefan Nikolovski, Tode Blaževski.

Dečja strip izložba okupila je strip radove dece različitog uzrasta iz Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije i Kanade.

Po završetku otvaranja izložbi održana je strip tribina o najnovijim projektima i izdanjima USUS-a, makedonskom stripu i aktuelnoj evropskoj strip sceni. Učesnici tribine bili su Zoran Stefanović, Tome Trajkov i Dejan Bogojević, kao i posetioci.

U muzičkom delu programa nastupili su polaznici Škole bubnjeva Branka Popovića.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.