Akcija preventivnih zdravstvenih pregleda u Leliću (foto: Dom zdravlja Valjevo)

Na praznik Preobraženje se u manastiru Lelić nakon posta pričešćuje veliki broj žitelja ovog i okolnih sela i održava tradicionalni narodni vašar. Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja je i ove godine iskoristila masovno okupljanje meštana ovog kraja da organizuje preventivnu zdravstvenu akciju u porti manastira.

Akcija preventivnih zdravstvenih pregleda u Leliću (foto: Dom zdravlja Valjevo)

Pregledano je 119 ljudi različitih generacija, najviše starijih i srednjih godina, kojima su patronažne sestre i tehničari prekontrolisali pritisak i nivo šećera u krvi. Sa povišenim krvnim pritiskom zabeležen je 41 meštanin, a 37 sa povišenim nivoom šećera. Među njima ima hroničnih pacijenata koji nisu uzeli redovnu terapiju zbog pričešća, uzroci su i u nepravilnoj ishrani, teškom fizičkom radu na visokim temperaturama itd.

Akcija preventivnih zdravstvenih pregleda u Leliću (foto: Dom zdravlja Valjevo)

Patronažne sestre i tehničari, uz konsultacije sa dr Ljiljanom Vilotić iz Službe medicine rada Doma zdravlja, koja se zatekla na liturgiji, ukazali su prvu pomoć V.F. (oko 60 godina) iz Strmne Gore, koja je kolabirala u crkvenoj porti pred kraj službe. Prilikom pada slomila je nogu pa je pozvana Služba hitne medicinske pomoći. Pritisak joj je bio samo 50 sa 30, ali je zahvaljujući adekvatnoj intervenciji Patronaže zbrinuta do dolaska Hitne pomoći, unošenja u sanitet i priključenja infuzije. V.F. je smeštena na Odeljenje ortopedije i njeno opšte stanje je stabilno.

 

PR služba Doma zdravlja Valjevo