Opšta bolnica Valjevo svečano obeležila Slavu lekara Svete Vrače Kozmu i Damjana

Slavu Srpskog lekarskog društva i svih medicinara, Opšta bolnica Valjevo i njeni zaposleni obeležavaju dugom tradicijom, a od 2010. godine slavi se u osvećenom bolničkom Hramu Svetih besrebrenika Kozme i Damjana, gde je najpre služena sveta arhijerejska liturgija, nakon koje je usledilo lomljenje slavskog kolača. Ovogodišnji domaćini Slave Svetih vrača Kozme i Damjana u ime svih zaposlenih jeste služba za Očne bolesti, a od njih su deo kolača preuzeli i sledeće godine će biti domaćini lekari službe Pneumoftiziologije.

Direktor Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić, je podsetio da je 1867. godine donet dokument kojim je počet organizovan razvoj zdravstva u našem kraju. U ovoj godini kada obeležavamo stogodišnjicu završetka Velikog rata, podsećamo se da i tada čitav Grad bio bolnica.

“Danas, Opšta bolnica Valjevo jeste moderan regionalni medicinski centar koji ima 1241 zaposlenog, a od tog broja 220 su lekari. Smatramo da se naša bolnica oduvek ubrajala u red reprezentativnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, pre svega zbog stručnog kadra, ali i zbog savremene dijagnostike, ali i težnje da se bude u korak sa svetom i savremenom medicinom, naravno u skladu sa našim mogućnostima. Trudimo se da održimo i unapredimo sve raspoložive kapacitete i kadrove, a svakako i tehničku opremljenost. Najpre se zalažemo za ljude. Da mladi lekari dobiju priliku da izgrade svoje znanje u našoj bolnici, a takođe da postanu i stručnjaci koji će u nekom budućem vremenu nositi i razvijati ovu ustanovu”, rekao je direktor dr Đurić, podsećajući na mnoge donacije koje je dobila Opšta bolnica Valjevo, kao i planirane velike investicije da su upravo usmerene ka poboljšanju uslova rada svih, ali i mladih lekara kako bi ostali i zadržali se u Opštoj bolnici Valjevo. Direktor dr Zoran Đurić je i ovom prilikom podsetio na značajne donacije u ovoj godini, kao što su rentgen aparat, elektrohirurški nož i aparati za operacioni blok, endoskopski stub sa gastroskopom i kolonoskopom za gastroenterologiju, ultrazvuk za očno odeljenje, aparati za fizikalnu medicinu, sonda za kardiološki ultrazvuk, zatim izoleta za porodlilište, računarska oprema, pištolj za biopsije tkiva i svim donatorima izrazio veliku zahvalnost.

Dr Ivana Đenadić predsednica Podružnice Valjevo Srpskog lekarskog društva, podsetila je da SLD ima veliku tradiciju još od 1872. godine.

“Danas proslavljamo naše svece koji su bezuslovno i nesebično pomagali ljudima, a to zapravo i jeste sastavni deo naše profesije. Danas biti doktor nije samo zanimanje, to je zapravo stil života. I upravo danas je prilika da se okupimo i proslavimo naše svece, zaštitnike naše profesije i da na taj način razvijamo duh zajedništva među nama”, rekla je dr Ivana Đenadić, predsednica Podružnice SLD Valjevo.

Domaćin slave dr Vladan Adžić, načelnik Odeljenja za očne bolesti, podsetio je na istorijat službe koja u ovoj godini beleži pola veka postojanja.

“Pedeset godina od osnivanja Službe za očne bolesti može izgledati kao relativno kratak period i da smo mi mlada služba ako se uzme u obzir da valjevska bolnica postoji vek i po. Očnu ambulantu je 1925. godine u Valjevu otvorio dr Milivoje M. Milinković. Koliko je dugo i gde radio nemamo pouzdanih podataka, ali je ostao poznat po tome što je u Valjevo doveo i prvi teniski klub. Pedesetih godina prošlog veka nove generacije i novi specijalisti oftalmologije širom Srbije otvaraju službe, pa tako i u Valjevu se 1967. osniva Očno odeljenje pri Regionalnoj opštoj bolnici. Prvi specijalista oftalmolog i osnivač Očnog odeljenja je dr Angelina Stevanović Petrović. Nakon nje odmah po završenoj specijalizaciji 1968. godine, u službu dolazi dr Ljubomir Jerinić. Nabavljena je osnovna oftalmološka oprema, mikroskopi, aparati”, podsetio je dr Adžić, koji je još dao podatak da je prvo Odeljenje za očne bolesti bilo smešteno u prostorijama gde se danas nalazi Služba pedijatrije.

Dr Adžić je naveo da je katarakta kao jedno od najčešćih očnih oboljenja i jedan od najčešćih uzroka slepila i pre pola veka i danas, predstavlja izazov za sve oftalmohirurge, ali i jedan spektakularan hirurški akt posle koga na najdirektniji način lekar prisustvuje vraćanju vida i zajedničkoj radosti sa pacijentom. Osamdesete godine za službu su još stabilnije jer u nju dolazi dr Toma Kovačević koji uz svu oftalmološku praksu, donosi kao novinu i lečenje najmlađih oftalmoloških bolesnika osnivanjem kabineta za razroku i slabovidu decu. Prekretnica za razvoj odeljenja jeste selidba u novooizgrađen hirurški blok na treći sprat gde se i danas nalazi. Krajem devedesetih dolazi do smene generacija pa sa dolaskom mladih specijalista služba nastavlja da se unapređuje.

“Uz pomoć uprave su nabavljani najsavremeniji kompijuterizovani dijagnostički oftalmološki aparati, ultrazvuk i laser za interventnu oftalmologiju. Tadašnji načelnik dr Slađana Jokić uvodi moderniju operaciju katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva, a kasnije još savremeniju operaciju i to je njen pionirski poduhvat, koji mi sledimo i danas. Danas u službi radi pet lekara specijalista, 12 medicinskih sestara. Na godišnjem nivou se uradi oko 18 hiljada ambulantnih pregleda i preko 600 operacija. Oko 500 operacija katarakti, isto toliko ultrazvučnih pregleda oka i stotine laserskih intervencija. Kruna naše oftalmološke delatnosti jeste hirurški deo naše delatnosti. Želimo od naše službe rimenu savremene i svetske oftalmologije, opremanje sa sofisticiranim dijagnostičkim aparatima za svaki segment oka, dalju edukaciju i usavršavanje posebno u opracijama katarakte, zatim otvaranje odeljenja za jednodnevnu hirurgiju. Naravno, pre svega želimo nove specijaliste bez kojih nema razvoja Očnog odeljenja”, zaključio je dr Vladan Adžić, načelnik Službe za očne bolesti, ovogodišnji domaćin Slave lekara.

Brojne zvanice iz privrednog i društvenog života grada, zajedno sa lekarima su obeležili Slavu medicinara u Opštoj bolnici Valjevo. Umetnički program koji su za njih izveli Gradski hor “Abrašević”, glumac Branko Antonić i glumica Katarina Vićentijević, dao je dodatnu notu slavskoj svečanosti. Sledeće godine domaćin slave Sveti vrači Kozma i Damjan biće lekari Službe pneumoftiziologije koji su preuzeli deo kolača.

PR služba OB Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.