Opština Mionica: 27. Mišićevi dani

Mišićevi dani, koji se ove godine održavaju 27-ti put, trajaće devet dana – od 15. do 23. jula. Na manifestaciji koja se održava pod pokroviteljstvom opštine Mionica, biće dodeljene Zlatne plakete vojvoda Živojin Mišić pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane za postignute rezultate i dostignuća u oblasti vojne službe, nauke i doktrine, kao i zlatne plakete sa grbom opštine Mionica. Novost je da će ove godine Svečana akademija biti održana u rodnom mestu vojvode Mišića u Struganiku, nakon 22 godine gde će biti uručene plakete i priznanja.

Poster program

– Mišićevi dani su manifestacija na kojoj se neguju istorijske vrednosti i tradicija srpskog naroda. A Mionica nastavlja da bude dostojni čuvar. U čast vojvodi Živojinu Mišiću, pored manifestacije, spomenika i trga u centru, podići ćemo i jedan spomenik kulture – Kuću Kolubrske bitke i sačuvati junaštvo srpskih vojnika od zaborava. Uz pomoć Vlade Republike Srbije nastavljamo da realizujemo važne projekte koji će unaprediti našu opštinu ali i obogatiti turističku ponudu našeg kraja. Pozivam sve da posete Mionicu i uživaju u sadržajnom programu – rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Mišićevi dani su jedan od najposećenijih događaja Kolubarskog kraja. Mioničane i sve posetioce očekuje bogat kulturni, umetnički, sportski i zabavan sadržaj.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 15. jul u 20.00 časova prigodnim programom na Trgu vojvode Mišića, a nakon toga otvaranje izložbe „Tamo daleko“ u Kulturnom centru. Program prve večeri zatvoriće koncert Kikija Lesendrića i Pilota koji počinje u 21 čas.

U sportskom delu održaće se turniri u odbojci, rukometu, plivanju, boksu, karateu i fudbalu. A biće organizovan i turnir u šahu.

Organizovano je književno veče i promocija knjige „Čovek po meri šinjela“ , Aleksandra Misojčića, kao i predstava za decu „Patrolne šape“. Ove godine održaće se Međuregionalna olimpijada penzionera i trećeg doba, kao i polufinalno takmičenje izbora za Mis Srbije.

Takođe, posetioci će moći da uživaju u nastupu kulturno – umetničkih društava, a biće organizovano i tradicionalno varoško veče. U zabavnom delu nastupiće i Dženan Lončarević, Đani, Bilja Marković, Milena Vasić.

Za kraj manifestacije predviđen je tradicionalni maskenbal polaznika predškolske ustanove „Neven“, kada će nastupiti specijalni gost.

Vojvoda Živojin Mišić jedan je od najslavnijih vojskovođa u našoj istoriji. Rođen je u selu Struganik, opština Mionica, gde se i danas nalazi njegova kuća kao kulturno dobro od velikog značaja.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.