Opština Mionica: Svetosavska Akademija

U Kulturnom centru Mionica održana je Svečana akademija posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, ktitoru, zakonodavcu, književniku, prosvetitelju i svetitelju, Svetom Savi. Svečanost je naravno započela Himnom Svetom Savi u izvođenju dečijeg crkvenog hora „Hadži Ruvim“ pod rukovodstvom Vanje Urošević.

Svetosavska Akademija

Opština Mionica ove godine je po prvi put dodelila opštinsku Svetosavsku nagradu za posebno istaknutog i nagrađivanog učenika u prethodnoj školskoj godini. Nagradu je dobio učenik osmog razreda OŠ “Milan Rakić” iz Mionice i učenik Muzičke škole “Živorad Grbić” iz Valjeva Vlajko Jovanović. On je u prethodnoj godini na prestižnom svetskom takmičenju harmonike u Portugaliji osvojio prvu nagradu, a u protekle dve godine osvajao je samo prva mesta na svim međunarodnim, svetskim i evropskim, takmičenjima u Srbiji, Rusiji, Litvaniji, Nemačkoj, Austriji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Vlajko Jovanović je na Svetosavskoj akademiji premijerno odsvirao kompoziciju “Rondo capriccioso” Vladislava Zolotarjova, sa kojom će nastupiti na predstojećem međunarodnom takmičenju harmonike u Nemačkoj. Plaketu i poklon komplet sabranih dela Vladike Nikolaja, ovogodišnjem dobitniku uručio je  predsednik Opštine Mionica Boban Janković.

Svetosavska Akademija

“Sveti Sava je postao simbol srpske nacije u amanet ostavivši nam najvažniju lekciju – da bogatstvo uma, imanje srca, blagostanje čoveka i blaženstvo društva uobličavaju božanstvo. Učiti je vrlina. Onaj koji hoće, naučiće da je svaki trenutak večnost koja obiluje beskonačnim izvorom znanja. Škola je svaka riznica iz koje izviru znanja. Lekcija je svako saznanje koje nam otvara sjajna vrata. Čovek savremenog doba je čovek koji uči svakog dana, dok naše putovanje kroz obrazovanje traje celog života. Opština Mionica razume da je budućnost našeg naroda utabana bogastvom znanja svakog pojedinca i zato predano radimo na stvaranju najkvalitetnijih uslova za obrazovanje naših građana. Rekonstrukcija OŠ “Milan Rakić”, rekonstrukcija OŠ “Vojvoda Živojin Mišić”, rekonstrukcija seoskih školskih objekata, rekonstrukcija Srednje škole “Mionica”, osnivanje Centra za obrazovanje i razvoj koji besplatno edukuje građane u cilju sticanja znanja i veština iz različitih oblasti nauke i umetnosti, rekonstrukcija Kulturnog centra, obnova Biblioteke ”Milovan Glišić”, izgradnja moderne Hale sportova, uvođenje toplotnog sistema na biomasu, kilometri vodovodnih mreža, mostova i puteva koji nas povezuju sa svetom – podvizi su ka dobru”, rekao je ovom prilikom prvi čovek Mionice Boban Janković.

Svetosavska Akademija

U umetničkom delu programa svetosavske akademije učestvovali su KUD “Vojvoda” sa igrama iz Negotina, centralne i zapadne Srbije i igre iz Leskovca, etno grupa “Mione” izvela je numeru “Vera naša” i “Tebe pojem”, zatim polaznici škole glume govorili su stihove Ljubomira Simovića, Matije Bećkovića i narodne legende o Svetom Savi, svi pri Centru za obrazovanje i razvoj Mionica, kao i guslar Stefan Milić, koji je izveo narodnu epsku pesmu “Sveti Savo”.

Profesorski duo Dimitrije Tomić i Aleksandra Bengin izveo je muzički mozaik sastavljen od kompozicija “Labud” francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa, ruske duhovne kompozicije Evgenija Vizbora “Megagalosje” i srpske duhovne pesme “Ko udara tako pozno”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.