OPŠTINA OSEČINA: IVANjDANSKI FESTIVAL FOLKLORA „DVE OBALE JEDNA DRINA“ 2022.

Juče je u Peckoj održan Ivanjdanski festival folklora „Dve obale jedna Drina“. Publika je imala priliku da pogleda folklorno druženje sa razigranom i raspevanom srpskom mladošću sa obe strane Drine, koja kroz svoje igre, pesme, muziku i običaje naših predaka vekovima opstaje na ovim prostorima, čuvajući svoj identitet i srpsko ime.

Opstina-Osecina-Ivanjdan-4
Goste devet KUD u ime opštine Osečina dočekao je i pozdravio predsednik opštine Osečina Nikola Tomić:

” Negujući kulturu i tradiciju, istrajavamo u održavanju manifestacije koja okuplja folklorna društva iz Srbije i Republike Srpske. U tome uspevamo duže od dve decenije i tako baštinimo kulturne vrednosti naših bratskih naroda. Naša manifestacija je samo menjala ime, ali je zadržala vrednosti zbog kojih je i osnovana, a to je očuvanje srpskog folklora i jačanje neraskidivih veza sa našom braćom iz Republike Srpske. Ovi mladi ljudi danas govore jezikom koji svi razumeju, a to je igra i pesma, to je naša kultura, potpis i identitet. Dodali smo joj još neke vrednosti, koje nas čine jačim i snažnijim, a to su privredne veze, i turistički potencijali. Mi radimo i gradimo, ali se i kulturno povezujemo, želeći da razmenimo iskustva, i dobru praksu primenimo u našoj opštini. Ovaj dan, upisan u kalendaru crvenim slovom, za nas je praznik igre, radosti i lepote. Na ovaj način nastojimo i da poboljšamo međunarodnu saradnju, međuljudske odnose i vrednosti koje nas čini ljudima.
Naša Drina ima dve obale, ali je ona reka koja spaja, baš kao i ova manifestacija koja po njoj nosi ime “Dve obale, jedna Drina””, rekao je Tomić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.