Oreol nad Lelićem

Izuzetno redak optički fenomen pojavio se na nebu iznad Lelića, a zabeležio ga je valjevski fotograf Adam Radosavljević. Tzv. “hejlo” efekat (od engleske reči halo što u prevodu znači oreol) ili “nebesko gumno” nastaje u zemljinoj atmosveri usled prelamanja sunčeve svetlosti kroz šestougaone kristale leda, koji se formiraju u vazduhu pri niskim temperaturama.

Halo 46° nad Lelićem (foto: Adam Radosavljević)

Često se u zimskim danima i hladnijim krajevima širom sveta da videti ovaj ogroman nebeski krug, pre svega od 22°, ali ovaj “hejlo” od 46° koji je zabeležen fototaparatom iznad Lelića 1. marta daleko je ređa pojava.

Fotograf Adam Radosavljević kaže da ovaj optički fenomen koji je fotografisan na nebu iznad Leliža uživo baš izgledalo neverovatno, kao neka zaštita oko manastira.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.