OŠ “ANDRA SAVČIĆ” U ČAST DEVET VEKOVA NEMANJIĆA – Kreativniji vid nastave

U čast devet vekova Nemanjića učenici i nastavnici OŠ „Andra Savčić” osmisli su i tokom ove nedelje realizuju brojne aktivnosti kako bi na što bolji način dočarali taj period srpske istorije, a ujedno i sami utvrdili svoja znanja stečena kroz redovnu nastavu. Na predlog Ministarstva prosvete, kao nov vid učenja i nastave sve više se stavlja akcenat na razvijanje međupredmetnih kompetencija, odnosno povezivanja znanja iz raznih oblasti, te su se u ovaj projekat uključili i profesori istorije, srpskog jezika i književnosti, likovne i muzičke kulture, tehničkog i informatičkog obrazovanja, biologije, nemačkog jezika, veronauke i građanskog vaspitanja i domaćinstva. Zajedno sa učenicima pripremili su izložbu dečijih radova (panoa, maketa, povelja), kviz znanja, prezentaciju, izložbu posuđa i srednjovekovnu trpezu, predstavu, odštampan je i dvojezični časopis na srpskom i nemačkom jeziku „Srpske princeze u doba Nemanjića”.

20240408_185240

Foto: Valjevska posla

Tokom ove nedelje u školi je izvedena predstava o Nemanjićima sa prigodnim kostimima i scenografijom, predstavljena je srednjovekovna trpeza, učenici su sa roditeljima pravili hranu koja se u to vreme najčešće jela, poput kačamaka, popare, proje, pite, otkriven je recept kako se nekad pravio biftek, šta je jela vlastela, šta su jeli sebri, kakvo posuđe je korišćeno, prikazane su izložbe o zadužbinama, povelje, makete manastira, oslikavane rozete…

OŠ Andra Savčić Valjevo (3)

Foto: Valjevska posla

„Cilj nam je bio da kroz te međupredmetne kompetencije povežemo decu, da međusobno sarađuju, da se druže, da pokažu empatiju, da budu tolerantni, da negujemo estetske vrednosti, da učimo kako se uči, da organizujemo radionice radi lakšeg savladavanja istorije, koja im je iskreno dosadna, puna istorijskih činjenica, godina. Ovo su neki načini da im to malo olakšamo i približimo, a ujedno da se neguje kultura sećanja, počev od naših najstarijih Nemanjića”, navela je nastavica istorije Gordana Vasiljević.

OŠ Andra Savčić Valjevo (2)

Foto: Valjevska posla

Juče je izveden recital, predstavljanje Nemanjića u književnosti, za danas je zakazana prezentacija časopisa Srpske princeze u doba Nemanjića, u dvorištu škole organizovana je prezentacija srednjovekovnih borilačkih sportova u saradnji sa Aleksandrom Uroševićem, a za kraj ovih aktivnosti pripremljen je kviz u kome će učestvovati učenici šestog razreda.

OŠ Andra Savčić Valjevo (4)

Foto: Valjevska posla

„Ovo je svakako jedan novi vid učenja koji naravno ne može zameniti standardni, klasični, ali je učenicima dosta zanimljiviji, kreativniji. Nije nam prvi put da realizujemo projektnu nastavu, prethodno smo obuhvatili Prvi svetski rat, imali smo javni čas na Trgu Živojina Mišića u koji je takođe bilo uključeno mnoštvo predmeta. Ovaj vid nastave jeste zahtevan, dosta dece je uključeno, većina nastavnika, ali rezultat svega toga je izuzetan”, ocenila je profesorka srpskog jezika i književnosti Nataša Stefanović, uz podsećanje da su nedavno realizovali i projekat U susret proleću u okviru koga su imali izložbu prolećnih šešira, u čemu su učestvovali učenici mlađih razreda, a da je u planu i Vaskršnji vašar, kroz koji se neguje i duh preduzetništva jer se prikupljena novčana sredstva opredeljuju ili u humanitarne svrhe ili za neke nabavke po odluci odeljenskih zajednica.

OŠ Andra Savčić Valjevo (5)

Foto: Valjevska posla

 

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.