Otkazana proslava Dana grada Valjeva, ustanove kulture obustavile programske aktivnosti!

Poštujući odluku Vlade Srbije o zabrani javnog okupljanja u zatvorenom prostoru sa više od sto ljudi, zbog opasnosti od širenja korona virusa, otkazana je Svečana akademija i koncert grupe Kerber, kao i svi ostali događaji koji su planirani da se održe u periodu od 16. do 27. marta povodom proslave Dana grada 20. marta. Takvu odluku donelo je Gradsko veće na 103. sednici održanoj u četvrtak.

Prema odluci Gradskog veća, godišnje nagrade dobitnicima Nagrade grada Valjeva umesto na Svečanoj akademiji, koja se tradicionalno održava u Centru za kulturu, biće dodeljene na Svečanoj sednici gradskog parlamenta, koja će biti održana u petak, 20. marta, u podne, u Velikoj sali Skupštine grada.

Pojedine valjevske ustanove, kao što je Centar za kulturu, samoinicijativno su pre zasedanja Gradskog veća odlučile da do daljeg privremeno obustave sve programe i otkažu kulturne događaje. Početkom sedmice je i valjevska Muzička škola, takođe u skladu sa preporukama Vlade Srbije, odložila sve koncertne aktivnosti dok se zdravstvena situacija ne poboljša. 

Narodni muzej Valjevo je, počev od 12. marta, odložio realizaciju redovnih programa (predavanja, grupne posete, stručna i tematska vođenja, radionice i koncerte) i biće otvoren za individualne posete. Valjevski Muzej poziva sve zaintereosavne da se do trenutka smanjenja rizika od širenja korona virusa sa kolekcijom i aktivnostima Muzeja neposrednije upoznaju putem internet prezentacije i na zvaničnim stranicama Muzeja na društvenim mrežama.

Kako saznajemo, i Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” otkazala je sve zakazane javne programe do daljeg. Korisnicima je za sada dostupna usluga pozajmice knjiga, a čitaonice ne rade. Sve mere donete su u cilju zaštite korisnika i zaposlenih. Kako nam je rečeno, od osnivača su zatražene instrukcije za dalji rad, imajući u vidu specifičnost bibliotečke delatnosti i usluga koje se svakodnevno prućaju korisnicima tokom dvanaestočasovnog radnog vremena. 

I svi programi Moderne galerije stopiranu su. Za sada Ljubin legat prima samo individualne posete. Kako bi se “iskoristio momenat sa korona virusom” i otkazivanje programskih aktivnosti, od pre nekoliko dana započeto je renoviranje desnog dela galerije, menjanje rasvete, poliranje mermera i ostalih radova koji su kasnije tokom godine bili u planu da se urade.

Izložba “Dečja umetnost” koja je u okviru proslave Dana grada trebalo da bude otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” 24. marta, takođe se odlaže zbog novonastale situacije, i u galeriji su za sada moguće samo individualne posete.

.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.