Otvorena izložba “Dečja umetnost” – Razigranost i lepota na poklon svom gradu

U Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ svečano je otvorena izložba „Dečja umetnost“. Tradicionalna izložba dečjih likovnih radova organizvana je u okviru obeležavanja Dana grada Valjeva, a u saradnji sa svim osnovnim školama valjevskog kraja. Učenicima čiji su radovi izloženi svečano su uručene Zahvalnice Internacionalnog umetnićkog studija „Radovan Trnavac Mića“ za učešće na izložbi „Dečja umetnost 2022“.

Decja-umetnost-2022-11

U okviru izložbe predstavljeni su najbolji radovi učenika od V do VIII razreda svih sedam gradskih i osam seoskih škola (Brankovina, Valjevska Kamenica, Divci, Dračić, Donje Leskovice, Popučke, Poćuta i Stave). Postavka broji 45 likovnih radova, pri čemu je iz svake škole izloženo po 3 rada prema izboru nastavnika i profesora Likovne kulture.

Decja-umetnost-2

Sa otvaranja izložbe “Dečja umetnost 2022” u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića”

Direktorka Internacionalnog umetničkog studija Mirjana Vojić zahvalila se svim školama što su se odazvale pozivu za učešće u ovoj izložbi i što su poslali svoje najbolje radove.

„Imamo priliku da vidimo i uživamo u radovima učenika svih 15 škola sa područja grada Valjeva. Drago nam je što ste se okupili u ovako velikom broju i što su sa nama i deca izagači. Izložba će biti otvorena u narednih mesec dana. Osim što ćemo svim izlagačima dodeliti Zahvalnice, svaka škola dobiće na poklon i poster koji smo štampali za ovu izložbu, kao uspomenu na ovo naše lepo druženje“, kazala je Mirjana Vojić.

Pred učenicima je bila slobodna tema za koju su koristili tehniku po svom izboru. Na crtežima dominiraju vesele boje, a od „žanrova“ su uglavnom zastupljeni portreti, pejzaži, mrtva priroda i animalistički motivi.

Emilija Lekić, učenica V razreda OŠ „Sestre Ilić“ nacrtala je autoportret Van Goga. „Autoportret Van Goga mi je baš zapao za oko kada smo u školi gledali njegova dela. Koristila sam samo olovku. Znam da je njegov portret bio u boji, ali je slika na kojoj sam videla ovo delo bila crno-bela i to mi se baš svidelo. Htela sam da isprobam nešto novo. Nastavnica mi je rekla da sam talentovana i vešta u crtanju i da će moj rad biti na izložbi. To je jedno novo iskustvo za mene. Volim inače Likovno kao predmet, jer jedino tu mogu da iskažem sebe“.

Emilija-Lekic-V-razred-OS-Sestre-Ilic

Emilija Lekić, V razred, OŠ “Sestre Ilić”

Marija Tufegdžić, učenica VIII OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“ nacrtala je guštera kameleona tehnikom akvarel. „Pošto jako volim biologiju, povezala sam taj predmet sa crtanjem. Cilj nije bio da se držim jedne boje, želela sam što više boja da uključim u rad, što se vidi na samom crtežu. Čast mi je što sam deo izložbe. Drago mi je što je nastavnica prepoznala moj trud i što joj se dopalo kako sam sve uklopila. Baš volim Likovno kao predmet, jer mogu da obradim širok spektar raznih tema“.

Marija-Tufegdzic-VIII-razred-OS-Vladika-Nikolaj-Velimirovic

Marija Tufegdžić, VIII razred, OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović”

Iskri Đurović, učenici VI razreda Prve osnovne škole, inspiracija za rad bila je umetnica Frida Kalo i njen spektar boja. „Imali smo zadatak iz Likovnog da nacrtamo radove poznatih umetnika. Ja sam odabala autoportret Fride Kalo. Nacrtala sam prvo vodenim bojama svetlije tonove, pa sam onda tamnijim bojama radila senke. Za mene je ovo bio izazov i ponosna sam što je moj rad uvršten u izložbu. Likovno mi je inače omiljeni predmet i svoje slobodno vreme koristim upravo za crtanje i uživam u tome“.

Iskra-Durovic-VI-razred-Prva-osnovna-skola

Iskra Đurović, VI razred, Prva osnovna škola

Organizovanjem izložbe „Dečja umetnost“, Internacionalni umetnički studio od 2002. godine daje veliku podršku mladim budućim umetnicima da nastave da se iskazuju kroz svoj likovni rad i da u njemu uživaju, jer je to itekako važno u razvoju celokupne ličnosti svakog deteta.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.