Otvorena izložba radova ovogodišnje Likovne kolonije “Eho, rubovi”

U Galeriji Centra za kulturu Valjevo otvorena je izložba radova učesnika pete po redu Likovne kolonije “Eko, rubovi” i Prve valjevske dečje likovne kolonije, održanih tokom leta u organizaciji Časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Akt”.

 

Postavku čine umetnička dela 17 autora iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Srbije, koji su u periodu od 23. do 27 avgusta ove godine slikala u prostoru galerije Internscionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića”. Umetnici učesnici Likovne kolonije “Eho, rubovi” nisu bili ograničeni temom, formatom i tehnikom, slikali su prema svom nahođenu, prateći svoju inspiraciju, tako da je izložba tematski i formatno raznolika, dok od tehnike preovlađuju akrilne boje i kombinovana tehnika na platnu.

 

Pored dela umetnika koji su tri dana boravili u Valjevu i pod okriljem Likovne kolonije zajedno stvarali, u ovu izložbu uvršetni su i radovi polaznika Prve valjevske dečje likovne kolonije. Publika u narednih nedelju dana ima priliku da vidi radove dvadesetoro mališana i učenika uzrasta od 4 do 17 godina koji su učestvovali na Prvoj valjevskoj likovnoj koloniji, održanoj na Kuli Nenadovića 23. avgusta.

“Izložba sadrži radove nastale na Likovnoj koloniji “Eho, rubovi” čime je na mali jubilej – 5 godina obogaćen umetnički fond kolonije. Sva umetnička dela nastala od prve do ove pete kolonije i posle deo su fonda Likovne kolonije “Eho, rubovi”. Umetnici su imali priliku da stvaraju u lepom ambijentu, da upoznaju naš grad, razmene iskustva i povežu se za neke druge projekte kasnije. Ovo je sasvim lep podsticaj za dalji nastavak, za šestu koloniju koja će biti održana naredne godine. Cilj nam je da se broj učesnika proširi i da se u rad kolonije uključe i umetnici i van država ex Jugoslavije”, rekao je na svečanom otvaranju Dejan Bogojević, osnivač Likovne kolonije “Eho, rubovi” ističući međunarodni karakter koji kolonija i njene izložbe imaju od početka rada.

Prvi put u okviru Likovne kolonije “Eho, rubovi” organizvana je i Prva valjevska dečja likovna kolonija u Kuli Nenadovića 23. avgusta, u kojoj je učestvovalo dvadesetoro polaznika.

Govoreći o delu postavke u kojem su prezentovani radovi učesnika Prve valjevske dečje likovne kolonije, Bogojević kaže da najbolje o svemu govore osmesi i izrazi lica dece kada prepoznaju svoj izložen rad. Prema njegovim rečima, on i njegov tim saradnika se trude da najmlađim stvaraocima pruže poriliku da se likovne uzraze organizujući konkretne aktivnosti, kao i da im daju podršku i promovišu njihovo stvaralaštvo, čemu u prilog govori i poseban katalog sa dečjim radovima koji je štampan za ovu izložbu.

 

Dopsinos organizaciji Likovne kolonije “Eho, rubovi” i Prve valjevske dečje likovne kolonije dali su Grad Valjevo, Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića”, Narodni muzej Valjevo, Centar za kulturu Valjevo, Turistička organizacija Valjevo i Hotel Heba Divčibare.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.