Otvorena izložba ruskog umetnika Denisa Petrulenkova iz čijih akvarela izlazi očaravajuća svetlost

Sinoć je u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” svečano otvorena samostalna izložba “Akvareli” ruskog umetnika Denisa Petrulenkova. Kako i sam naziv ove izložbe kazuje, pred publikom je postavka akvarela, manjeg i srednjeg formata, na kojima je Petrulenkov ovom zahtevnom tehnikom vodenim bojama predstavio motive duboko povezane sa verom i religijom, odnosno pravoslavljem i duhovnošću. Tako su na njegovim akvarelima prikazani delovi liturgijskih bogosluženja i litija, monaška i sveštenička lica, čitanje molitvi, paljenje sveća, krst, kandilo…

Sa otvaranja izložbe “Akvareli” Denisa Petrulekova u Internacionalnom umetničkom studiju

 

Izložbu je otvorio Peđa Aćimović, organizator prestižnog Međunarodnog bijenala akvarela u Beogradu i vlasnik Galerije “A”, zahvaljujući kome su se akvareli Denisa Petrulenkova našli pod svetlom reflektora galerije Internacionalnog umetničkog srudija u Valjevu.

Ovo je drugi put da sarađujem sa Internacionalnim umetničkim studijom “Radovan Trnavac Mića”. Našli smo neke zajedničke tačke, pre svega to što ova kuća predstavlja internacionalne umetnike kao i galerija u kojoj ja radim, što je i bila polazna osnova za našu saradnju. Ljudskost koju sam dobio od ove institucije za mene je bila presudna, kao i kada biram autore koje ću da predstavljam i sa kojma ću da radim, jer osim što mora da bude izuzetan umetnik, mora da bude i dobar čovek. Jedan od takvih ljudi je i Denis Petrulenkov, koji je na prvom pojavljivanju u Galeriji “A”, a to je bilo na četvrtom Međunarodnom bijenalu akvarela 2016. godine, dobio prvu nagradu stručnog žirija. Ono sa čime je on fascinirao žiri bila je svetlost koja izlazi iz njegovih radova”, istakao je Peđa Aćimović otvarajući izložbu.

Direktorka Mirjana Vojič predaje Zahvalnicu Peđi Aćimoviću

Direktorka Internacionalnog umetničkog studija Mirjana Vojić uručila je gospodinu Aćimoviću zahvalnicu na nesebičnoj saradnji i pomoći pri organizaciji i realizaciji ove izložbe Denisa Petrulenkova i izložbe pod nazivom “Savremeni internacionalni akvarel”, koja je u Studiju bila otvorena krajem oktobra 2016. godine.

Sa otvaranja izložbe “Akvareli” Denisa Petrulekova u Internacionalnom umetničkom studiju

 

Denis Petrulenkov rođen je u umetičnikoj porodici u čuvenom beloruskom gradu Vitebsku, koji je iznedrio još čuvenijeg Marka Šagala. Diplomirao je grafiku na Umetničkom fakultetu Univerziteta u ruskom gradu Smolensku, gde i danas živi, stvara i radi. Po završetku fakulteta počinje da radi kao grafički dizajner i ilustrator. Na tom polju sarađuje sa vodećim ruskim i svetskim studijima za dizajn, brojnim poznatim agencijama i izdavačkim kućama. Predaje crtanje u umetničkoj školi i na univerzitetu i drži majstorske radionice akvarela. Član je Udruženja likovnih umetnika Rusije.

Petrulenkov crtački talenat, koji možemo nazvati i genetskim darom, posebno dolazi do izražaja u njegovim grafikama i ilustracijama, ali je kao istinski majstor poteza našao način da ga iskaže i u vrlo zahtevnoj tehnici akvarela. Iskoristio je i pokazao tu svoju krucijalnu prednost i crtežu u svojim akvarelima dao posebnu jačinu prožetu senzibilitetom i notom ranjivosti zbog emocije, koja je uz pomoć vodenih boja pronašla svoj put u njegovim delima. Osim imperativnog crtačkog umeća, Petrulenkova kao umetnika karakteriše izuzetna i izoštrena moć zapažanja, on rukuje pigmentima na jedan čulan način sa puno osećaja. Njegovi akvareli obiluju simbolikom, a istovremeno u njima učestvuje ljudsko psihološko i emotivno.

Sa otvaranja izložbe “Akvareli” Denisa Petrulekova u Internacionalnom umetničkom studiju

U muzičkom delu programa svečanosti otvaranja izloćbe nastupile su učenice gitare valjevske Muzičke škole “Živorad Grbić” Anđelka Dragić (V razred OMŠ) i Anđela Mišić (I razred SMŠ).

 

Izložba “Akvareli” ruskog umetnika Denisa Petrulenkova u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” biće otvorena do kraja 2019. godine.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.