Ovčarska izložba i gastronomski užitak u “Meki jagnjećeg pečenja”

Posle dvogodišnje pauze, u nedelju 15. oktobra, u selu Pričević, biće održana jedanaesta po redu “Ovčarska izložba”, na kojoj će biti izložena grla ovaca Sjeničke pramenke odgajivača sa teritorije grada Valjeva, ali i ovčara sa teritorije opštine Osečina. Organizatori očekuju da će u okviru ove izložbe, koja se finansira iz programa subvencija poljoprivredi i ruralnom razvoju, biti prezentovano do 250 grla, koja će se takmičiti u četiri kategorije – starije ovce, mlađe ovce, stariji ovnovi i mlađi ovnovi, s tim što će biti proglašen i šampion “Ovčarske izložbe 2017”.

Valjevo

“Odlučili smo da se ova izložba ovaca održi baš u Pričeviću, jer je ovo selo nadomak Valjeva nadaleko čuveno po dobroj jagnjetini, ali i teži ka tome da bude centar ovčarstva. Pobedničkim grlima u kategorijama starijih i mlađih ovaca slede novčane nagrade u iznosima po 15.000 dinara, u kategorijama starijih i mlađih ovnova dodeljuje se po 10.000 dinara, dok će nosiocu titule šampiona cele izložbe biti uručena nagrada od 20.000 dinara”, kaže Bojan Bošković, direktor JP “Agrorazvoj – valjevske doline, napominjući da je sam dolazak izlagača zakazan za period od 8 do 10 časova, da smotra grla počinje oko 10 sati i da će proglašenja pobednika uslediti oko 14 časova.

Valjevo

Bojan Bošković, direktor JP “Agrorazvoj – valjevske doline”

“Kroz ovu manifestaciju promovišemo teritoriju grada Valjeva kao centar ovčarstva i u tome je značaj održavanja jedne ovakve izložbe, kako bi sami ovčari na licu mesta mogli da prezentuju odgajivački trud, koliko ulažu u taj svoj rad i naravno da sa ostalim učesnicima razmene iskustva. Nama kao organizatorima ovo je prilika da sagledamo na kom nivou je takva vrsta proizvodnje u našem kraju i kakav je njen kvalitet, jer plan je da Valjevo i valjevski kraj u nekom narednom periodu postanu vodeći po broju grla ovaca u Srbiji”, ističe Bošković.

Valjevo

Prema Boškovićevim rečima, na inicijativu samih meštana mesne zajednice Pričević, istog dana, na istom mestu, biće organizovane i dve propratne manifestacije, koje će “Ovčarsku izložbu” učiniti dodatno interesantnom – “Festival jagnjećeg pečenja” i “Takmičenje u spremanju gulaša od jagnjećeg mesa”. O najukusnijem jagnjećem mesu sa ražnja i iz kotlića odlučivaće strućni žiri sastavljen od međunarodnih kuvara.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.