Ovčarska izložba u nedelju u Pričeviću

Trinaesta po redu “Ovčarska izložba” biće održana u nedelju, 16. septembra u 12 časova kod Osnovne škole u Pričeviću, a organizatori najavljuju da se očekuje veliki broj posetilaca i zaljubljenika u ovčarstvo i jagnjeće pečenje. Pored Ovčarske izložbe u Pričeviću, u okviru koje će biti predstavljena najbolja grla ovaca sjeničke rase, toga dana biće organizovane i propratne, ne manje važne manifestacije, Festival jagnjećeg pečenja, Takmičenje u pripremanju gulaša od jagnjećeg mesa i Medecinsko selo.

“Interesovanje je znatno veće u odnosu na prošlu godinu što se tiče same izložbe i samog Festivala jagnjećeg pečenja. Biće oko 300 grla na izložbi, oko 35 izlagača, a što se tiče Festivala jagnjećeg pečenja imamo prijavljeno 55 učesnika”, istakao je na konferenciji za novinare Bojan Bošković, direktor preduzeća “Agrorazvoj-Valjevske doline”, koje iz sredstava Programa podsticaja privrede Grada Valjeva za 2018. godinu organizuje ovčarsku izložbu u Pričeviću.

Iako je preduzeće “Agrorazvoj-Valjevske doline” nosilac celokupne organizacije ovčarske izložbe, prema Boškovićevim rečima, manifestacija ne bi bila na visokom nivou bez pomoći Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo po pitanju odabira grla, zatim Turističke organizacije Valjevo po pitanju izložbenog i prodajnog prostora, Mesne zajednice Pričević koja učestvuje u organizovanju Festivala jagnjećeg pečenja, kao i Doma zdravlja koje izlazi u susret manifestaciji sa organizacijom Medicinskog sela.

“Prošlogodišnji Festival jagnjećeg pečenja pokazao se kao pun pogodak i selo Pričević prepoznato je kao centar jagnjećeg pečenja. Takođe, Medicinsko selo koje je održano na prošlogodišnjem festivalu bilo je jedno od boljih medicinskih sela, u okviru ove manifestacije pregledano je oko 300 meštana”, kazao je Bošković.

S leva nadesno: Bojan Bošković, direktor “Agrorazvoja-Valjevske doline” i Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo (Izvor: valjevo.rs)

U svom obraćanju novinarima Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo, pohvalio je lokalnu samoupravu što je i ove godine prepoznala važnost jedne ovakve izložbe, pre svega kao promociju svojih mera u ruralnoj politici.

“Takođe ova izložba će pokazati dugogodišnji rad Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Valjevo na terenu, u radu sa odgajivačima i u promociji ovaca sjeničke rase kao značajne za naš kraj. Imajući u vidu prošlogodišnji uspeh i napore koje smo ove godine učinili, smatram da će to biti jedna od najvećih izložbi ovaca u Srbiji tog tipa. Poljoprivredna i savetodavna stručna služba Valjevo je u okviru svoje nadležnosti za ovu 13. tradicionalnu izložbu ovaca sjeničke rase obišla celokupan teren Kolubarskog regiona i zajedno sa osnovnim odgajivačkim organizacijama odabrala negde oko 50 ogdajivača. Od tih 50 odgajivača selekcijom smo došli do 35 najboljih ljudi, koji su se svojim radom i svojim grlima plasirali na jednu ovakvu izložbu. Stručni deo službe je zajedno sa stručnjacima iz “Agrorazvoja” obišao teren i odabrano je 300 grla, najreprezentativnijih na ovom prostoru. Oni će biti izloženi u šest kategorija” , najavio je Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo.

Sa konferencije za novinare povodom najave “Ovčarske izložbe” u Pričeviću (Izvor: valjevo.rs)

U okviru Medicinskog sela meštani će moći da se pregledaju kod lekara opšte medicine, kardiologa, otorinolaringologa, a obavljaće se i ultrazvučni pregledi. Polivalentna patronažna služba vršiće kontrolu glikemije. Svi pregledi su besplatni za osigurano i za neosigurano stanovništvo.

Direktorka Turističke organizacije Valjevo, Ana Marković, istakla je da Turistička organizacija podržava sve manifestacije ovog karaktera i da će u Pričeviću u nedelju aktivno učestvovati oko 30 izlagača prodajne izložbe sa proizvodima domaće radinosti i zimnice.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.