Ovogodišnji laureat nagrade “Ljubomir P. Nenadović” je Laslo Blašković za knjigu “Gle”

Knjiga “Gle” srpskog književnika Lasla Blaškovića, objavljena u izdanju Glasnika, dobitnik je nagrade “Ljubomir P. Nenadović” za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2017. godini, koju dodeljuje Matična biblioteka iz našeg grada.

Ovogodišnjem dobitniku Laslu Blaškoviću, pesniku, romanopiscu, pripovedaču i esejisti rođenom 1966. godine u Novom Sad, nagrada Matične biblioteke biće uručena 19. septembra na svečanosti koja će biti organizovana u Brankovini.

U obrazloženju žirija u sastavu prof. dr Radivoje Mikić, prof. dr Mihailo Pantić i Vladimir Šekularac, bibliotekar savetnik između ostalog navodi se da treba istaći da je Blaškovićeva knjiga “pravi primer očuvanja i nastavljanja putopisne tradicije, koja kod nas nakon Ljubomira Nenadovića, čije ime ova nagrada i nosi, postaje, ako ne najproduktivniji, onda sigurno jedan od najvažnijih i najlepših tokova srpske književnosti”.

Nagradu “Ljubomir P. Nenadović” za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku je 2014. ustanovila biblioteka “Ljubomir Nenadović” u Valjevu s namerom da podstakne razvoj i afirmaciju umetnički i intelektualno relevantnog putopisa, a dosadašnji dobitnici su dr Milisav Savić, dr Radmila Petrović Gikić i akademik Ljubomir Simović.

Valjevo, Valjevo vesti, vesti

 

Posle svega, iza putovanja, ma koliko diskurs putovanja bio veseo i šaren, u ustima ostane isti ukus kao posle Kamijeve melanholične rečenice koja veli da je u svetu bez iluzija svaki čovek stranac, kaže putopisac. Stoga, knjiga putopisa Lasla Blaškovića idealna je prilika da gle!dajući zemlje i gradove očima jednog pisca postanete svetski putnik sedeći u svojoj sobi.

Valjevo, Valjevo vesti, vesti

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.