Problemi Božidara Jakovljevića (65), meštanina sela Pepeljevca nadomak Lajkovca, i njegove porodice počeli su pre tri godine sa izgradnjom trase na deonici Lajkovac-Ljig na Koridoru 11, koja prolazi tik uz njihovu kuću i okućnicu. Te tri godine borili su se “samo” sa teškom bukom i neizmernom količinom prašine, koju su prouzrokovale stotine kamiona na dnevnom nivou prevozeći i istovarajući tone i tone materijala neophodnog za izgradnju ovog dela auto-puta. Od pre dve sedmice bore se sa nasipom visine 1,2 metra, koji u potpunosti blokira pristup posedu, ali i izlaz sa imanja Jakovljevića. Otkako je nasip podignut, životi Božidara i njegove porodice više nisu isti. Funkcionisanje im je skoro onemogućeno, celokupna poljoprivredna mehanizacija im je “zarobljena”, a tek će biti “paralisani” kada se nasip podigne za još pola metra, kako inače stoji u planu.

“Nemamo osnovne uslove za život, jer na imanje ne možemo da uđemo niti da izađemo sa njega. Onemogućen je pristup vatrogascima i Hitnoj pomoći, onemogućeno nam je da obavljamo svakodnevni posao. Godinama smo izloženi neverovatnoj buci i prašini, objekti domaćinstva su rastrešeni, počelo je coklo da otpada, a pukla su i dva praga. Adaptaciju stambenog objekta mogu da obavljam samo uz saglasnost nadležnih dok traju radovi  na ovoj deonici. Usled radova oštećen je i bunar u dvorištu sa kog smo se snabdevali ne samo mi, već i mnoge komšije, tako da u tom bunaru sada ima sve manje vode”, deli svoju tešku muku sa nama Božidar Jakovljević, nekadašnji radnik na Tamnavskim kopovima, otac dvoje dece i deda četvoro unučadi.

 

Božidar Jakovljević posebno strepi od nastupajuće jeseni i kišnog perioda, jer smatra da će doći do plavljenja čitavog dvorišta, obzirom da su izvođači radova, kako kaže, betonom zagradili i odvodni kanal koji se uliva u reku Ljig, a zatvorili su i postojeću septičku jamu.

Prema njegovim rečima, problem je nastao jer je izvršena delimična, a očigledno je da je bila potrebna kompletna eksproprijacija zemljišta.

“Prošlog meseca mašine su ušle i u deo poseda koji nije obuhvaćen eksproprijacijom, a koji je u privatnom vlasništvu. Nama niko nije predočio da ćemo doći u ovu situaciju. Pre nekoliko dana smo bili prinuđeni da blokiramo radove kako bi skrenuli pažnju nadležnih na ovaj problem, ali ni to nije dalo rezultat”, jadikuje ovaj meštanin Pepeljevca.

Božidar Jakovljević kaže da se zbog ovog svog problema obraćao nadležnima, najpre lokalnoj samoupravi, zatim komunalnoj inspekciji, potom Javnom preduzeću “Putevi Srbije” koje je izvođač radova i “Energoprojektu” nosiocu projekta, kao i Ministarstvu finansija, ali ni od koga nije dobio konkretno rešenje, samo “prebacivanje odgovornosti”. Ističe da njegov predmet od 20. jula prošle godine stoji u Upravnom sudu i da, nažalost, još nema ikakvog pomaka po pitanju rešenja hroničnog problema sa kojim se suočava godinama unazad.

 

M.P.M.