Peta osnovna škola: Uspeh učenika najveća pohvala rada celog kolektiva

U Osnovnoj školi Sestre Ilić, popularno nazvanoj ‘’Petoj’’ čini se da je sve za pet. Obzirom na broj učenika koji su učestvovali na različitim takmičenjima, kao i na osvojene nagrade, nije iznenađujuća činjenica i da su imali više od 20 nosilaca diplome ‘’Vuk Stefanović Karadžić’’ jer, prema rečima Zorice Lazić:’’U protekloj školskoj godini zabeležen je i kvantitativan, još bitnije, i kvalitativan napredak učenika na takmičenjima’’.

Valjevo

Konkretno, statistički izraženo, to znači da je u protekloj školskoj godini na takmičenjima učestvovalo 756 učenika, dok je na opštinskim bilo 229 đaka, zatim na okružnim ih je učestvovalo 67. Prvu nagradu osvojilo je osmoro učenika, njih 12 drugu i devetoro je trećeplasirano, dok je od 27 učenika koji su se plasirali na republička takmičenja, njih petoro je osvojilo nagrade:  iz engleskog jezika zlatno odličje ponela je Marija Bojanić, dok je na ‘’FEDEMUS-u:  deca kompozitori’’ nagrađena Sara Janevska. Na ‘’Književnoj olimpijadi’’ učestvovao je Konstantin Filipović koji je osvojio drugu nagradu, dok su bronzana odličja dobili Đorđe Jovanović na međunarodnom nadmetanju iz matematike Kengur i Simon Stefanović za plivanje. Inače, na ‘’Kengur-u’’ je učestvovalo 210 đaka, dok je za takmičenje iz matematike ‘’Arhimedes’’ oformljena ekipa od petoro učenika Pete osnovne, saznajemo od Zorice Lazić, v.d. direktorke Osnovne škole Sestre Ilić u Valjevu.

Valjevo

Međutim, u Osnovnoj školi ‘’Sestre Ilić’’ znatnu pažnju poklanjaju i učešću u različitim projektima zahvaljujući kojima, putem vannastavnih aktivnosti, često u neformalnim okolnostima ili prirodnom okruženju, deca usvajaju nova znanja iz: geografije, istorije, ekologije, biologije itd. Jedan od takvih projekata je trenutno aktuelan ‘’Obrazovni krug’’ autorke dr Gordane Stepić, savetnika ministra prosvete, priređen u saradnji sa RTS-om, Matematičkim institutom SANU i Savezom atletskih talenata Srbije. Pilot – projekat ‘’Obrazovni krug’’ podržan je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja vlade Republike Srbije i Francuskog instituta u Beogradu. Primarni cilj je učenje srpskog, odnosno maternjeg jezika za decu iseljenika, kao i usavršavanje francuskog za učenike škola učesnica u projektu, iz: Beograda,  Zaječara, Novog Pazara, Rekovca, Sombora i Osnovne škole ‘’Sestre Ilić’’ iz Valjeva, u period od 1.marta do kraja juna ove godine. Za to vreme, u više navrata, učenici su komunicirali, zajednički ostvarujući raznovrsne aktivnosti uz pomoć nastavnika, istovremeno obavljajući vršnjačko učenje putem direktne komunikacije između učenika navedenih osnovnih škola iz Srbije i Dopunske škole iz Francuske, a sve to  upotrebom elektronskih komunikacionih sredstava, kao što je ‘’Skajp’’ . Pilot – projektom je predviđeno da učenici u parovima rade mini – projekte na zadate teme iz domena: kulture, istorije, tradicije, sporta, muzike itd. Jedan od projekata koji su đaci OŠ Sestre Ilić pripremili na francuskom jeziku bio je predstavljanje proslavljenog košarkaša, Miloša Teodosića, nekada učenika ‘’Pete’’ osnovne u Valjevu. Prezentaciju su održali uz pomoć i podršku nastavnice francuskog jezika, Gordana Radojičić. Pilot- projekat ‘’Obrazovni krug’’ realizovan je u više etapa, tako da su deca, radeći u parovima uz pomoć nastavnika, u jednoj od faza međusobno predstavili i gradove u kojima žive, a pre par dana je završena poslednja etapa obavljena u Svilanjcu, u ‘’Poljoprivredno – veterinarskoj školi’’ gde su bili smešteni učenici u pratnji nastavnika i iz valjevske Osnovne škole Sestre Ilić. Inače, u prvoj godini realizacije, projektom je podrazumevano usavršavanje francuskog jezika jer u Srbiji vlada izuzetno interesovanje za ovaj jezik, i sve je učestalije da maturanti srednjih škola konkurišu i nastavljaju obrazovanje na fakultetima u Francuskoj. Međutim, već od naredne školske godine cilj je da projektom ‘’Obrazovni krug’’ bude obuhvaćeno još nekoliko stranih jezika.

Takođe, u Osnovnoj školi Sestre Ilić u Valjevu, sledeći interesovanja svojih učenika, uspostavili su saradnju sa Ambasadom Japana u Beogradu. U saradnji sa profesorkom japanskog Suzanom Mišković, tokom protekle školske godine priređen je kurs japanskog jezika koji je pohađalo preko pedeset osnovaca iz Valjeva. Ambasada Japana u Beogradu je krajem aprila za sve polaznike iz cele Srbije, priredila  svečano uručenje diploma održano u Rektoratu Univerziteta u Beogradu. Tom prilikom prisutne su pozdravili  ambasador Japana, Njegova ekselencija, Đunići Marujama i Naoki Tsukada, direktora Micubiši korporacije za ovaj deo Evrope sa sedištem u Beogradu, uz prisustvo zvanica iz Društva japanologa Srbije i predstavnika Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

‘’Pokrenimo našu decu’’

Još jedan od bitnih projekata za učenike od prvog do četvrtog razreda, u koji je uključena i Osnovna škola Sestre Ilić je pod nazivom ‘’Pokrenimo našu decu’’ a baziran je na pravilnom razvoju fizičkih sposobnosti mališana. Obzirom da su direktni realizatori – nastavnici razredne nastave, nije neuobičajeno da učitelji krajem časa izdvoje pet minuta za opuštanje učenika i vežbe relaksacije u učionici, zahvaljujući čemu mališani lakše prate redovnu nastavu. Nije potrebno napominjati da su časovi fizičke kulture – neizostavni, planski realizovani, kao i da u svakoj nastavnoj godini Osnovna škola ‘’Sestre Ilić’’ u saradnji sa SRC Petnica i ‘’Valis’’-om organizuje obuku neplivača za učenike nižih razreda.

Valjevo

Takođe, već godinama traje saradnja između valjevske Osnovne škole Sestre Ilić sa Osnovnom školom Gustava Šiliha iz Velenja, uz međusobne posete učenika i nastavnog kadra u cilju razmene iskustava i ostvarivanja zajedničkih projekata, te početkom naredne školske godine očekuju i ponovnu posetu Sloveniji.

 

No, prema rečima Zorice Lazić, v.d. direktora Osnovne škole ‘’Sestre Ilić’’ u Valjevu, konstantan problem, na koji je ukazala i komisija prilikom eksternog ocenjivanja škole u nastavnoj 2016/17. godini, odnosi se na pitanje bezbednosti, a to je umnogome uslovljeno, odnosno ugroženo samom lokacijom školskog objekta. U međuvremenu, instaliran je video nadzor, čime je poboljšano stanje, ali sve to nije dovoljno. Nadležnima su upućivali zahteve za dobijanje stalnog školskog policajca, međutim u dobijanim odgovorima su stizala obrazloženja da, zbog odsustva neophodnih resursa, nisu u mogućnosti da im izađu u susret, tj. da pozitivno reše zahtev. Tako da i dalje to pitanje ostaje aktuelno, tim pre jer sportski teren koji koriste je u vlasništvu mesne zajednice i kao takav neprekidno ostaje otvoren.

 Inače, treba napomenuti da je za narednu 2018/19. nastavnu godinu u Osnovnu školu ‘’Sestre Ilić’’ već upisano 110 učenika u prvi razred, kao i da je postalo uobičajeno da neposredno nakon početka školske godine imaju priliv đaka iz ostalih škola, naznačava Zorica Lazić, v.d. direktor Osnovne škole ‘’Sestre Ilić’’ iz Valjeva.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.