“Petar Zarić – Stručno crtanje i detaljisanje, obrada drveta, unutrašnja arhitektura u drvetu”

U okviru obeležavanja Dana grada Valjeva, u utorak, 19. marta, u 18 časova, u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo biće svečano otvorena izložba pod nazivom “Petar Zarić – Stručno crtanje i detaljisanje, obrada drveta, unutrašnja arhitektura u drvetu”. Izložba se organizuje u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a  nakon obeležavanja 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Valjevca Petra Zarića (1902-1972). Autorke izložbe su Snežana Negovanović, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, i Dobrila Ivanić Zdravković, unuka Petra Zarića.

ZARIC-VALJEVO-pozivnica

Izložba predstavlja izuzetnu ličnost, obdarenu mnogim sposobnostima, odličnog crtača, poznavaoca stručne teorijske spreme, maštovitog kreatora u drvetu koji je do tančina poznavao stilove, kvalitet i ćudi drveta i tehnologiju obrade, pronalazača i predavača na Akademiji za primenjenu umetnost na Katedri za arhitekturu i dizajn.

Petar Zarić uređivao je mnoge izložbene prostorije sajmova u našoj zemlji i inostranstvu, kreirao i izrađivao nameštaj za razne namene, a za potrebe Srpske pravoslavne crkve radio ikonostase i crkveni nameštaj.

Na izložbi će biti predstavljene originalne skice, projekti i fotografije radova, komadi nameštaja i drugi elementi enterijera iz bogate zaostavštine Petra Zarića. U njegovoj zaostavštini sačuvan je i album s fotografijama koje je lično snimio pri uređenju enterijera prostorija Centralnog paviljona i Zadužbine Nikole Spasića u kompleksu novoizgrađenog Beogradskog sajma 1937. godine.

Petar Zarić rođen je 1902. godine u Valjevu, gde je završio nižu osnovnu školu i realnu gimnaziju, i uz to stolarski zanat. U godinama između Dva svetska rata nastavio je usavršavanje na više stručnih škola u inostranstvu (u Hajdelbergu u Nemačkoj, u Hradec Kralovu u Čehoslovačkoj, u Nirnbergu u Nemačkoj i dr). U Beogradu je napravio kuću i stolarsku radionicu u kojoj je stvarao celog života (Petar M. Zarić, mebl-arhitekta i umetnički stolar, Zvečanska 12). U Školi za primenjenu umetnost (kasnije Akademija za primenjenu umetnost) počinje da radi 1947. godine na Katedri za arhitekturu i dizajn, kao predavač stručnih predmeta Stručno crtanje i detaljisanje i Tehnologija drveta, do odlaska u penziju 1965. godine.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.