Petarde – realna opasnost, a ne zabava!

Godinama su žiteljima Valjeva blagovremeno plasirani precizni podaci u vezi prometa petardi, kao i neželjenih posledica nastalih usled upotrebe svih pirotehničkih sredstava, posebno u periodu novogodišnjih i božićnih praznika. Godinama je govoreno o mladima koji su trajno izgubili vid, delove ekstremiteta, zadobili opekotine, ostali invalidi, jer je neko dozvolio da se deca igraju petardama. Ozbiljne povrede, čak smrtno opasne po život, zadobijali su i odrasli “iskusni bacači” petardi. Kod takvih slučajeva većina komentara bi svedena na “Šta je tražio, to je i dobio.”
Zaista, nekome možete racionalno predstaviti ozbiljnost situacije, ali taj neko će i dalje terati inat svojim “ne vidim – ne čujem – ne razumem” stavom. Zbog toga, u narednim redovima neće biti navedeni statistički podaci o povredenima od petardi, o nastaloj materijalnoj šteti, broju obavljenih intervencija bilo koje interventne službe, niti koliko sve to košta, bilo u pogledu nabavke eksplozivnih sredstava, ili saniranja nastalih posledica od petardi bilo koje jačine. Istovremeno, moramo primetiti da su pripadnici adležnih interventnih službi zapravo i sami pod obavezom trpljenja raznih bahatih ponašanja, a to znači da ti predani radnici moraju da spasavaju upravo te koji bacaju eksplozivna sredstva. Ljubitelji i praktikanti bacanja pirotehničkih sredstava (ne)svesno ugrožavaju sebe, ali što je strašnije i ostale vaspitane sugrađane, i one mlade i one stare, koji su nažalost primorani da trpe tu torturu, pa i strah od takve vrste eksplozije.
Naša sugrađanka, rođena i odrasla u centru Valjeva, u komšiluku kod Desankinog venca, primećuje promene koje godine donose i o svom preživljavanju aktuelnog perioda bacanja petardi,
“Ja se baš plašim petardi. Odskočim metar kad h čujem, zapušim uši rukama, “zalegnem” bukvalno. U mom detinjstvu petarde nisu postojale. Ili su bile toliko retke da ih nisam nikada čula. Kasnije, u ranoj mladosti (sam kraj sedamdesetih i početakom osamdesetih) viđala sam petarde koje su bile veličine klikera. Nešto zamotano u nekakav papir pa zavrnuto dobro na vrhu i to je, valjda, bio fitilj. Te petarde su imale jačinu malo jače “prskalice”. Sećam se da je jednom momku na Trgu (gde smo se okupljali tih godina), stavljena takva petarda u džep od jakne i kad je “eksplodirala” džep se samo rašio po šavovovima. Devedesete su donele mnogo šta. Neću o tome, pominjem ih samo u kontekstu petardi. Mislim da je prvi organizovan doček Pravoslavne Nove godine u Valjevu bio vrhunac u količini izbačenih petardi po metru kvadratnom. Sa osmogodišnjim detetom sam otišla na Trg i vrlo brzo se našla okružena zaista velikom masom, telo uz telo. I onda kreće… Petarde, kao omanje bombe, bacane su u vis, pod noge, pucale u rukama, kolektivno ludilo traje, i traje, i traje. Više od sat vremena mi je trebalo da izađem odatle, a buka u ušima nam se nije utišala ni sutradan, smrad od baruta, horor. Dakle, organizovano i dozvoljeno bacanje petardi u masi???
Danas se petarde mogu kupiti u specijalizovanim prodavnicama, bacaju ih neorganizovano, samo padne niotkuda pred vaše noge dok hodate gradom i “stane vam srce”. Ne daj Bože da padne pred dete, a itekako se dešava. Iživljavanje ovim mini eksplozivnim napravama je izgleda ušlo u modu kada su u pitanju životinje. Nemam dovoljno ružnu reč u svom rečniku, a da ostanem pristojna, da bih opisala moje osećanje prema nečem takvom”, priča naša sugradjanka, izuzetno staložena i racionalna osoba i apeluje na nadležne da najstrože kontrolišu promet i sankcionišu bahaćenje. “Ako postoji razum, ako postoji najmanja trunka dobre volje da generacije koje dolaze “o praznicima” ne slušaju takve zvuke, nemaju strah i ne budu povređeni istim, onda neka taj razum pobedi”, naglašava ova naša sugrađanaka.
Drugi primer koji beležimo je priča jednog sugrađanina iz Naselja oslobodioci Valjeva, koji je želeo da prokomentariše temu o petardama. “Imamo komšiju koji za sve praznike sa petog sprata baca tzv. crne udovice. Nezamislivo, kakva je to detonacija. Skaču stanari svih okolnih zgrada”, kaže ovaj Valjevac smatrajući sebe dobrim susedom, ali koji godinama ćuti i trpi svog komšiju dok godinama unazad sa petog sprata baca eksplozivne naprave. “Na sreću, još nikog nije povredio”, rezimira ovaj “slučaj” iz Kolubare 2.
Pojedinim žiteljima Valjeva kao da je zanimljivo da dođu u blizinu dečjeg igrališta kraj Kolubare u centru grada i stanu da bacaju petarde. I ta “igrarija” traje … Verovatno zavisi od sume novca izdvojenog za eksplozivne naprave koje uopšte nisu jeftine. Ili, što bi jedna sugrađanka iz Karađorđeve rekla “Jačina petarde je, i ove godine, srazmerna količini gluposti koju bacač iste poseduje. I obrnuto srazmerna inteligenciji istog.”
Jedna od priča grupe naših sugrađana, koji nisu ljubitelji slušanja detonacija i života u strahu od mogućih povreda, je iz Ulice Vojvode Mišiča. Tu, malo iznad kasarne, u jednoj kući živi više porodica iste familije, čiji muški pripadnici, doba od 7 do 57 godina, baš vole da bacaju petarde. Samo odškrinu vrata, otvore prozor i izbace eksplozivnu spravu. Pri tome ne gledaju da li u bizini ima ljudi, životinja, tuđih materijalnih dobara. Važno je da puca… I, kako nam prenose sugrađani, pokušali su da im ukažu na činjenicu da te jake eksplozije smetaju, posebno deci i starijim osobama, ali pojedine žene su ponašanje svojih muževa i sinova – bacača eksplozivnih sredstava, opravdavale rečima “Pa, oni to tako vole”.
Nedavno se jedna naša sugrađanka, oko 11 časova pre podne, peške vraćala sa pregleda iz bolnice. Priča da bi joj bilo najbliže da je preprečila kroz Naselje Sretena Dudića, ali je odlučila da ide okolo jer, kako reče “pucalo je k’o na frontu”.
Očigledno da svaki kraj Valjeva ima svoje “petardijaše” i “tobdžije” koje svi ostali moraju da trpe, dok ne počnu da reaguju i prijave ih nadležnim službama. Ukoliko se nadamo da jednog dana Nova godina, Božić, bilo koji drugi prasznik ili proslava, ne mirušu na barut, možda će zaista početi željno čekano blagostanje. Ali, u otklanjanju uzroka trpljenja treba biti uporan. Jer, očigledno, mnogo više je onih koji trpe eksplozije i ostale posledice prazničnog petardašenja.
Povodom navedene problematike, 20. decembra tekuće godine objavljeno je saopštenje za javnost od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije – Odeljenje za vanredne situacije u Valjevu, u kome se navodi sledeće:
“Povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika očekuje se povećana prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava. Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašcenih i nestručnih lica i na mestima koja za to nisu predviđena i odobrena, kao što su pijace, ulične tezge i kod uličnih prodavaca koji vrše nedozvoljen promet pirotehničkih sredstava. Podsećamo da je Zakonom izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj lica, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim osobama. Takođe napominjemo da izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, nastanka požara i eksplozija, uznemiravanja gradjana i narušavanja javnog reda i mira. Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova aktivno sprovode sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi se sprečila neovlašćena prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava. Napominjemo da će fizička i pravna lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva biti sankcionisana u skladu sa zakonom, a pirotehnička sredstva biće im oduzeta”, piše u saopštenju Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Kampanja “Stop petardama” Dom zdravlja Podgorica

Na kraju ove naše priče o petardama tek da napomenemo da je pre 9 meseci usvojen novi Zakon i da kaznena politika pooštrena, tako da je za bacanje petardi i narušavanje javnog reda i mira iznos kazne od 50.000 do 100 000 dinara, ili rad u javnom interesu u trajanju od 40 do 120 sati. Kazna je ista i za roditelje maloletnika koji bacaju petarde.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.