Petnaestoro osoba i dvoje dece zavejano na Divčibarama: “Ostali smo bez hrane a za vodu se snalazimo tako što otapamo sneg.”

Petnaest odraslih osoba i dvoje dece od 6 i 9 godina od petka nalaze se zavejani na Divčibarama u kućici koja se nalazi na području između Velikog i Malog Maljena, potvrdio je u telefonskom razgovoru  Nenad Atanasković, jedan od blokiranih na Divčibarama. Kako Atanasković kaže, ostali su bez hrane a za vodu se snalaze tako što otapaju sneg.

Divcibare-sneg-smet-dzipovi

Ekipe vatrogasnih jedinica, gorskih službi, policije iz Valjeva, meštani Divčibara kao i članovi džip kluba iz Požege juče su celog dana neuspešno pokušavali da se probiju do zavejane kućice u koju su se sklonile ove porodice.

Danas, tokom prepodneva sa Divčibara će u akciju spasavanja ovih ljudi  krenuti ekipa sa specijalnom putarskom mašinom „Kvad” za raščišćavanje snega, potvrdio je Miša Vukobratović iz džip kluba  iz Požege.

Kako nam je u telefonskom razgovoru rekao Nenad Atanasković, oni su džipovima porodično krenuli na izlet na Divčibare, međutim, imali su problema sa kvarom na jednom od vozila na čijem su otklanjanju izgubili dosta vremenu. U međuvremenu počeo je da pada sneg i krenula je mećava, tako da se nije moglo natrag. Pronašli su usamljenu kućici i provalili u nju, gde se i sada nalaze.

Valjevo-Divcibare-Sneg-zavejani-smet

Kuća u kojoj se nalaze zavejane porodice – Foto: Nenad Atanasković

On kaže da vlasnik verovatno i ne zna da su mu provalili u kuću, ali misli da se radi o Lazi geografu iz Valjeva, kome se ovim putem  zahvaljuje.

Atanasković se zahvaljuje i svim ljudima koji su proteklih dana pokušali da dođe do njih i da ih izbave, ali konstatuje da su vatrogasne jedinice i gorske službe kod nas neopremljene za ovakve situacije, što je potvrdio i njihov slučaj. Vatrogasna jedinica raspolaže sa jednom Ladom Nivom, a gorska služba sa Dačijom, kaže Atanasković.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.