Sa državnog prvenstva u aeroreliju održanog minulog vikenda u Kikindi u orgnizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije Aerokluba Kikinda, valjevski tandem pilota Aerokluba Valjevo Milivoj Petrović i Aleksandar Radojičić doleteli su u svoj rodni grad sa jednom zlatnom i dve srebrne medalje, a u ukupnom plasmanu su bili drugi.

Pilot i instruktor Milivoj Petrović, nosilac mnogobrojnih medalja sa državnih takmičenja, učesnik brojnih evropskih i svetskih takmičenja, i njegov učenik, mlad pilot Aleksandar Radojičić, vratili su se sa aerorelija iz Kikinde sa 4 odličja. Osvojili su zlato za precizno sletanje i dva srebra – za vremensku tačnost i za izviđanje. U ukupnom plasmanu osvojili su 2. mesto i doneli srebrni pehar svom klubu i gradu.

Osvojene nagrade i postignuti rezultati ovih pilota Aerokluba Valjevo još su vredniji kada se zna da se članovi ovog nekada proslavljenog kluba, koji je u staroj Jugoslaviji imao najbolje pilote-takmičare, više od decenije nisu ni mogli takmičiti pod njegovom zastavom, jer klub nije bio član Vazduhoplovnog saveza Srbije. Novo rukovodstvo Aerokluba Valjevo je ove godine odlučilo da na Državnom prvenstvu u aeroreliju učestvuju upravo Milivoj Petrović i  Aleksandar Radojičić, koji su opravdali njihovo poverenje i dokazali da Aeroklub Valjevo još uvek ima pilote-takmičare koji su među najboljima u Srbiji.

Aeroreli je takmičenje pilota motornih aviona koje se sastoji iz tri discipline. Prva je vremenska tačnost gde posada koja se sastoji od dva člana mora da ispoštuje od vremena poletanja, preko vremena prekretnih orjentira do vremena sletanja. Druga je izviđanje, gde piloti moraju da prepoznaju zadata mesta na zemlji koja dobijaju kao fotografije, da ih tačno lociraju u okviru rute. Treća je precizno sletanje gde se po povratku sa rute boduje preciznost u sletanju na iscrtanim i postavljenim linijama predpolje, nulto, prvo, drugo, treće polje. Naravno nulto polje je ono koje svaki pilot želi da “pogodi” i gde je iskustvo vođe pilota Petrovića bilo presudno i donelo zlato, pojašnjavaju iu Aerokluba Valjevo i ističu da su ponosni na svoje članove i takmičare.


Pogledajte snimak sa aerorelija iz Kikinde, dela takmičenja u kategoriji “Precizno sletanje”, u kojoj je posada pilota Aerokluba Valjevo u sastavu Milivoj Petrović i Aleksandar Radojičić osvojila 1. mesto i zlatnu medalju.