Pitanja koja muče roditelje: Produžen raspust, zatvaranje škola, online nastava?

Jedinstvena metodologija praćenja širenja infekcije Kovid- 19, koja je obavezujuća za sve zdravstvene ustanove i zavode za javno zdravlje, pokazuje da škole nisu značajno mesto transmisije virusa, za šta se potvrda dobija u dnevnim izveštajima zdravstvenih institucija.

Privremeni prelazak na onlajn nastavu je dr Predrag Kon predložio još pre desetak dana, ali tada nije naišao na potpunu podršku čak ni među kolegama iz medicinskog dela Kriznog štaba. Međutim, posle nekoliko dana sa preko 6.000 zaraženih za 24 sata, mnogi su promenili mišljenje.

Pojedine lokalne samouprave su već iskoristile nedovoljno jasnu zakonsku regulativu, te su nakon proglašenja vanredne situacije odlučile da, do daljnjeg, zatvore škole, a đake pošalju na onlajn nastavu. Takav je bio slučaj sa Vrbasom, Paraćinom, Temerinom, Bujanovcem, ali i pojedinim obrazovnim ustanovama u Nišu.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da treba razdvojiti ono što se dešava u obazovnom sistemu od onoga što se događa u društvu.

– Brojke rastu, to ne znači da ne rastu brojke zaraženih među zaposlenima u prosveti i među decom – brojke su po statistici zanemarljive ali sistem ima nivo do kojeg može da izdrži taj udar koji dolazi spolja – ne iz obrazovnog sistema, jer obrazovni sistem nije mesto gde je transmisija virusa prisutna u tom visokom nivou – ističe Ružić.

Ukoliko Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid -19 donese odluku o potrebi organizacije nastave na daljinu u celom školskom sistemu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će biti spremno da obezbedi potrebne uslove za ostvarivanje propisanih ciljeva nastave i učenja.

– Škole se ne zatvaraju, može se preći na onlajn, pominje se ideja da se unificiraju kalendari AP Vojvodine sa ostakom Srbije u pogledu raspusta, da raspust bude od 21. decembra do 20. januara da bi se pokrili svi praznici, a to ćemo ovih dana znati, možda već danas. Razgovaraćemo i o prelasku na onlajn nastavu za učenike srednjih škola i decu od 5. do 8. razreda – rekaoje Ružić.

Škola

Što se tiče vrtića i nižih razreda osnovne škole, dodao je, “ne smemo zaboraviti da tu decu mora neko i da čuva”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.