Mere za smanjenje aerozagađenja sutra pred odbornicima!

Da li će predlog o subvencijama za kupovinu kotlova na pelet, koji je predložen krajem marta na sajmu SPREG sa ciljem doprinošenja smanjenju aerozagađenja u Valjevu, konačno zaživeti i biti primenjen u praksi, odlučivaće odbornici na sutrašnjem skupštinskom zasedanju. Ta važna mera, koja itekako može pomoći poboljšanju kvaliteta vazduha u našem gradu, biće predložena kao jedna u setu mera Stručnog tima za smanjenje aerozagađenjam u okviru 2. tačke dnevnog reda sednice lokalnog parlamenta koja je zakazana za 10 časova.

Nazire (li) se rešenje za aerozagađenje?

Set mera, kojima treba da se smanji novo zagađenosti vazduha u Valjevu, predložen je od strane Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja i usvojen je na predhodnoj sednici Gradskog veća. Subvencije za kupovinu kotlova na pelet samo su deo predloženih mera, koje predsednik Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja i zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković očekuje da će sutra biti izglasani od strane odbornika.

“Iskreno, ja sam više nego optimista da će odbornici izglasati ove predloge mera Stručnog tima, jer pitanje problema aerozagađenja nije više pitanje pozicije ni opozicije, to je životno pitanje koje se tiče svih građana ovog grada. Reč je o merama za smanjenje, a ne rešenje problema aerozagađenja. Za rešenja problema aerozagađenja potrebno je više godina i to je proces koji zahteva kontinuirano sprovođenje određenih mera”, kaže za Valjevska posla dr Zoran Živković ne samo kao predsednik pomenutog Stručnog tima, već i kao zamenik gradonačelnika Valjava.

Dr Zoran Živković, predsednik Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja i zamenik gradonačelnika Valjeva / Foto: Valjevska posla

Subvencije Grada iznosiće 30% od ukupne kupovine kotlovskog postrojenja, odnosno najviše 50.000 dinara sa PDV-om. Pošto ukupna planirana sredstva za ovu meru iznose 6 miliona dinara, broj korisnika bi trebalo da bude oko 120.

“Kompletna procedura, sa predlogom za izmenu pozicije u gradskom budžetskom fondu za zaštitu životne sredine, saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine, odluke Gradskog veća i Skupštine, kao i potrebna dokumentacija za meru obezbeđivanja subvencija građanima za nabavku kotlova i peći je pripremljena. To je elaborat od preko 100 strana. Od javnog poziva građanima da konkurišu za subvenciju, do pravilnika o raspodeli sredstava, kojim se do detalja definiše ko će i pod kakvim uslovima moći da dobije subvenciju za nabavku nove opreme za grejanje”, ističe dr Zoran Živković pojašnjavajući da se ista mera za smanjenje aerozagađenja primenjuje u drugim gradovima odavno, navodeći primer Užica koji to praktikuje već 5 godina.

Subvencija Grada Valjeva za kupovinu kotlova na pelet nije jedina mera koja je predložena od strane Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja. Predloženo je unapređenje postojećeg sistema zagrevanja objekata, u prvom redu javnih, kao i objekata kolektivnog i individualnog stanovanja. To podrazumeva priključenje na daljinski sistem grejanja svih objekata u centralnoj gradskoj zoni kod kojih postoje uslovi za priključenja jer su u neposrednoj blizini magistralnih vodova toplovoda, ili zamena energenta tamo gde ne postoje uslovi za priključenje.

“Pogodnosti koje bi Grad mogao ponuditi kada je reč o priključenju na Toplanu su besplatne podstanice, smanjena cena priključka i duži rok otplate. Kroz program energetske efikasnosti mogu se ponuditi subvencije za izolaciju objekata i zamenu postojeće neogovarajuće stolarije putem javnog konkursa koji bi Grad raspisao. Da bi ove aktivnosti dale svoje efekte potrebno je 2 do 3 godine”, pojašnjava Živković.

Sinđelićeva ulica u jutarnjem smogu / Foto: Valjevska posla

U setu mera predviđena je i izmena u organizaciji saobraćaja koji je vrlo značajan izvor aerozagađenja. To podrazumeva izgradnju severne zaobilaznice iz pravca Loznice i Šapca kako tranzitni i teretni saobraćaj ne bi ulazio u centralne delove grada, zatim izmena režima saobraćaja na glavnim raskrsnicama sa ciljem smanjenja zagušenja  u saobraćaju, potom izgradnja novih kružnih tokova i javnih garaža sa većim kapacitetom za parkiranje, kao i proboj tunela ispod Brđana i njegovo prilagođavanje za potrebe drumskog saobraćaja. Izgradanja tog tunela bi trebalo da oslobodi sportsko-rekreativnu zonu “Pećina” od prekomernog saobraćaja.

Stručni tim je pored prethodno navedenih predloženih mera za smanjenje aerozagađenje ukazao i na to da je potrebno pokušati da se izmenom planske dokumentacije smanji stambena gradnja u centralnoj zoni grada, odnosno da su neophodna i urbanistička rešenja u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha. Takođe, ukazano je i da znatno veću pažnju treba posvetiti održavanju gradskog zelenila i da treba raditi na planskom stvaranju novih zasada.

Iz arhive Valjevska posla

 

 

Govoreći o vodećim zagađivačima u Valjevu, predsednik Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja i zamenik gradonačelnika Valjeva dr Zoran Živković ističe da HK “Krušik”, trošeći 50 tona “sirove Kolubare” dnevno, učestvuje  u aerozagađenju našeg grada sa 20%. S tim u vezi, on podseća da je Stručni tim početkom jula ove godine uputio dopis Ministarstvu za zaštitu životne sredine sa predlogom za izradnju nove energane u fabrici “Krušik”.

“Detaljno smo objasnili situaciju sa tim problemom. Zvanični odgovor još nismo dobili, ali prema usmeno prenetim informacijama Ministarstvo je spremno da pomogne gradu, ne “Krušiku” direktno, jer je u državnom vlasništvu”, navodi Živković.


Valjevo ima rešenje za aerozagađenje

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

One comment

  1. Mere su nedovoljne i odlazu resenje problema godinama u buducnost. Najiskrenije savetujem svim mladjima od 50 godina, a narocito parovima sa decom da se isele u gradove u kojima se moze pristojnije ziveti.