Pobedničke maske od majčine ljubavi napravljene

Ovogodišnji maskenbal održan u okviru 32. Tešnjarskih večeri okupio je stotine dečaka i devojčica, pa čak i bebe, maskiranih u princeze i gusare, vrlo prikladno vremenskim prilikama i u ronioce…  Ali, mališanima je posebno zanimljiv bio dečak maskiran u pilota, koji je “vozio” maketu vojnog aviona, od neka dva metra dužine. Očekivano, i žiriju se dopala ova nesvakidašnja kreacija, što je rezultiralo nagradom. Nakon dobijanja prigodnog poklona, Despot Janković (6) kaže da je srećan, jer je i ove godine, peti put zaredom pobedio na “Tešnjarskom” maskenbalu, zahvaljujući veštim rukama svoje mame Snežane.

Despot Janković prima nagradu za masku pilota na ovogodišnjem maskenbalu u okviru “Tešnjarskih večeri”

“Samo sam se smejao. Poklon je lep, dobio sam i “Zanimljivu matematiku” pa ću se igrati sa drugarima”, rekao je Despot koji na pitanje šta bi radio da nije dobio nagradu, odgovara: “Pa, opet bih se samo smejao”.

Želja mu je da bude pravi pilot kao njegov deda pukovnik Milenko Pavlović.

Priča o Despotovim maskama zapravo počinje kada je Despot imao godinu i  nešto dana. “Suprugu i meni bilo je zanimljivo da ga, onako malog i simpatičnog, maskiramo. Još nije napunio dve godine, a mi smo hteli da napravimo neku neuobičajenu masku. Gledali smo snimke dečjih maskenbala i odlučili da ga obučemo kao sveštenika, jer nismo videli da se iko, do tada, tako maskirao. Te godine Despot je dobio prvu maskenbalsku nagradu”, priseća se Snežana.

Prvi put na masekenbalu kao sveštenik i prvo mesto 2014. godine

I naredne godine želeli su da opet maskiraju Despota, te su sebi postavili još jedan “domaći zadatak”. “Odabrali smo da bude vatrogasac, međutim, samo odelo nije nam ulivalo previše nade, pa smo napravili vatrogasni kamion. Despot je isprskao vodom članove žirija, ali i te godine takođe, dobija prvu nagradu. Baš je bio atrakcija”, kaže Snežana Janković, zaposlena u valjevskom “Krušiku”, ali koja je jako kreativna osoba.

Prvo mesto za masku vatrogasca 2015. godine

Kako mališan raste, za naredni maskenbal već sam priželjkuje da učestvuje i počinje da bira šta želi da bude, kaže njegova mama.

“Sledeće godine Despota smo maskirali u odžačara. Odelo nije bilo išta posebno. Sašila sam ga od svoje stare košulje, ali napravili smo i odžačarsku četku, od obične četke za boce, ali je glavni deo maske bio dimnjak iz kojeg je izbijao vatromet. Celokupna maska bila je baš simpatična, pa je opet nagrađen za najkreativniju masku.

Despot kao odžačar na maskenbalu 2016. godine. Nagrada za najkreativniju masku.

Naravno, učestvovali smo i prošle godine, kad sam se dosetila da bude kapetan broda. Opet je imao lepo odelce, ali nedostajao nam je brod”, kroz osmeh kaže Snežana, i dodaje da su prošle godine za maskenbal napravili čitav brod, od starih Despotovih bebi- kolica. On je u njemu ponosno sedeo i bio pravi kapetan.

“I prošle godine deca su htela da sede i voze se sa njim, bilo je baš lepo koliko su se svi zabavljali, on se pitao da li će pobediti i maska je proglašena za najoriginalniju masku”, priča Snežana i dodaje da je njen sin i ove godine hteo da učestvuje na maskenbala, ali obzirom na to da je trudna, gledala je da malo sebi olakša. Međutim, Despot je poželeo masku vojnog pilota, da ima odelo, da ima i avion MIG, i da bude pilot kao njegov deda Milenko Pavlović” , kaže ona.

U ulozi kapetna broda na maskenbalu prošle godine. Nagrada za najoriginalniju masku.

“Nisam mogla da odbijem Despotovu želju. Masku smo počeli polako da pravimo mesec dana pred ovogodiššnji maskenbal. Avion smo napravili od njegovog starog tricikla. Malo je falilo čak da zakasnimo,jer su nas usput zaustavljali, pitali da se fotografišu”. I tako je šestogodišnji Despot, zahvaljujući trudu i kreativnosti svoje mame privukao pažnju mališana još jednom bio u centru pažnje na maskenbalu i sasvim opravdano dobio nagradu za najbolju masku u kategoriji rođenih 2012. godine.

Maske koje su svih godina pravili su veoma kreativne, ali uopšte nisu skupe. Prema rečima Snežane Janković nisu pomišljali da radi toga opterete porodični budžet, već svaki put smisle nešto zanimljivo pa naprave od kartona, krep papira… “U nekom momentu, kada sam videla koliko se moje dete zabavlja dok pravimo te maske, shvatila sam da neće pamtiti raspremljenu kuću u kojoj ne sme bezbrižno da se igra, ali da su mu ovo drage uspomene koje, već sada prepričava. Često kuvam i raspremam po kući tek uveče, kad Despot zaspi”, kaže Snežana.

Sa mamom Snežom Despot kao vuk u okviru predstave u vrtiću

Međutim, pored nagrađivanih maski, svom sinu, ali i drugoj deci iz hobija pravi fantastične pinjate za rođendane, a voli da ukrašava enterijere sa ikebanama i to radi vrlo nadahnuto. Priča sa pinjatama počela je slučajno pre godinu i po dana, kada joj je bratova ćerkica tražila pinjatu u obliku sove za rođendan. “Rekla sam joj da nisam sigurna hoću li uspeti to da napravim baš kako ona očekuje, ali ću se potruditi. U prodavnicama, takve pinjate su skupe, koštaju od tri do pet hiljada dinara, a to je zaista previše. Tako da sam odlučila da sama probam da napravim takvu pinjatu. Na kraju sam uspela i tetkino dete se oduševilo. A, za pinjatu je potreban recimo jedan balon koji oblepite papirom i malo mašte da osmislite kako ćete to ukrasiti”, priča Snežana.

Pinjata “Sovica” delo ruku Despotove mame Snežane Janković

“Kasnije sam pravila i za Despotov rođendan i za rođendane ćerkica svog brata. Neopisivo je koliko se deca raduju dok se slatkiši iz pinjate rasipaju, a oni ih skupljaju. I kada neko naruči pinjatu, rado napravim, jer volim da obradujem ne samo svoje dete, već i drugu decu”, jednostavno zaključuje Snežana Janković, naša kreativna i vredna sugrađanka, koja je postavila zavidan standard za “Tešnjarski” maskenbal.

 

Redakcija Valjevska posla

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.