Počeli radovi na izgradnji Kuće Kolubarske bitke u Mionici

U Mionici je prekjuče počela gradnja Kuće Kolubarske bitke, multifunkcionalnog projekta koji će u 5D formatu prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića. Radovi se finansiraju uz podršku Ministarstva kulture Srbije, koje je odobrilo 13 miliona dinara za prvu fazu radova. U narednih 60 kalendarskih dana biće završeni radovi na adaptaciji i dogradnji nakon čega će Slobodan Jevtić Pulika, naš poznati slikar koji živi i radi u Francuskoj, oslikati mural po ugledu na Borodinsku bitku, impozantnih dimenzija 33×8 metara. Radove na izgradnji Kuće Kolubrske bitke obišao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

-обишао-радове-на-изградњи-Куће-Колубарске-битке-у-Мионици-2

-Započeli smo realizaciju jednog od najznačajnih projekata za opštinu iz oblasti kulture. Nikada nećemo zaboraviti šta su srpski vojnici u Kolubarskoj bici učinili za svoju zemlju i ovo je prilika da im se odužimo. Radimo planski. Najpre smo rekonstruisali Kulutrni centar, a sada su se stvorili uslovi da uz podršku države izgradimo i Kuću Kolubarske bitke. Opština Mionica i država Srbija ponašaju se odgovorno prema svom istorijskom nasleđu – rekao je Janković.

-обишао-радове-на-изградњи-Куће-Колубарске-битке-у-Мионици-3

Ceo projekat obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta. Ovim projektom biće zaokružen proces rekonstrukcije i adaptacije Kulturnog centra Mionica započet 2016. godine kada je otvorena kompletno renovirana bioskopska sala, a nakon toga dograđene i pomoćne prostorije.

-обишао-радове-на-изградњи-Куће-Колубарске-битке-у-Мионици

-Kuća Kolubarske bitke i rodna kuća Živojina Mišića zaokružiće jednu istorijsku i kulturnu celinu, a Mionicu dobro pozicionirati na turističkoj mapi. Centar varoši uskoro će krasiti jedna impresivna građevina koja će nas večno podsećati na naše slavne istorijske pretke, a učiniće da njihove zasluge zauvek otrgnemo od zaborava. Radimo na razvoju kulture i edukaciji naše zajednice. Organizuju se kulturna dešavanja u rekonstruisanom Kulturnom centru, opremljena je biblioteka. Uskoro nas i očekuje i postavljanje spomenika Milanu Rakiću-zaključio je Janković.

-изградња-Куће-Колубарске-битке-у-Мионици

U drugoj i trećoj fazi radova, tokom 2022. godine biće izgrađene verne replike rovova, osmatračnica, oruđa i oružja koji su korišćeni u Kolubarskoj bici, i instalirana oprema koja će omogućiti prikazivanje dokumenata, fotografija i video formata i proizvoditi zvučne i vizuelne efekti koji će dočaravati uslove na bojištu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.