Počeo 19. SPREG, ubedljivo najkvalitetniji do sada

Pod sloganom “Ovde stvaramo vrednosti” danas je počeo 19. Sajam privrede Zapadne Srbije SPREG, koji će trajati do subote, 6. aprila. Na ovogodišnjem SPREG-u, koji sa pravom, a Valjevcima na ponos, nosi titulu najvećeg regionalnog sajma u Srbiji van Beograda i Novog Sada, učestvuje preko 160 izlagača iz više od 60 mesta i gradova Srbije. Očekuje se da će ovogodišnji SPREG posetiti oko 15.000 ljudi. Organizator SPREG-a je Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća Zapadne Srbije, izvršni organizator je valjevska agencija “Gatti” u partnerstvu sa kompanijom Europrom i DTL-om. Pokrovitelj je Grad Valjevo.

SPREG 2024 (16)

19. SPREG / Foto: Valjevska posla

Na otvorenom delu izložbenog prostora Omni centra beleži se rekordan broj izlagača iz 7 opština i gradova i tu su mahom izloženi traktori, najnovija mehanizacija i sve drugo neophodno za poljioprivrednu proizvodnju, ali i modeli automobila Škoda, Ford, Kia i MG. U Hali 1 posetioci mogu da vide štandove izlagača iz najrazličitijih delatnosti, među  kojima se ove godine posebno ističe segment posvećen opremi za unapređenje energetske efikasnosti privrednih objekata i domaćinstava. Domaćini Hale 2, koja nosi naziv “Domaća priča”, prema tradiciji su kompanija Europrom i DTL, koji ove godine pod istim krovom okupljaju 37 najvećih domaćih kompanija i brendova.

SPREG 2024 (1)

19. SPREG / Foto: Valjevska posla

Ovogodišnji 19. po redu SPREG otvorio je Miroljub Aleksić, potpredsednik Privredne komore Srbije rekavši da ovaj Sajam predstavlja jedan od najvažnijih sajmova na jugu Evrope i da je pored Beogradskog i Novosadaskog sajma najznačajniji. On je istakao da posetioci Sajma imaju šta da vide i čime da se diče, jer izlažu domaći proizvođači, kompanije i firme koje proizvode domaće proizvode, u kojima rade naši radnici, koji hrane našu decu, naglasivši da bi to trebalo da bude akcenta i pravac koji naša država treba da prepozna i podrži.

SPREG 2024 (6)

Sa otvaranja 19. SPREG-a / Foto: Valjevska posla

“Grad Valjevo je jedan od gradova koji izdvaja najviše sredstva za poljoprivrednike u Srbiji i ovog Sajma ne bi bi bilo da rukovodstvo Valjeva nije pomoglo njegovu organizaciju i pomagajući one koji se bave proizvodnjom. Ovog Sajma ne bi bilo i da tradicionalni partneri Europrom i DTL nisu pomogli masovnosti i prisustvu mnogih proizvođača sa kojima sarađuju. DTL kao domaća trgovina otvorio je svoja vrata svima onima koji se bave proizvodnjom finalnih proizvoda i za koje se smatra da mogu da budu tržišno verifikovani. Mi smo trgovinu prepustili većinom strancima, koji imaju sasvim drugačiji odnos, dok je DTL kao jedan od kanala, možda i najvažniji kanal sa svojih skoro 800 radnji, kroz koji ti proizvođači i prerađivači mogu da plasiraju svoje proizvode. Mi konditori, pošto ja ovde predstavljam i “Pionir”, takođe koristimo domaće sirovine u našim proizvodima, i većina nas je izvozno orijentisana. DTL je jedan od naših najznačajnijih donaćih partnera sa kojim sarađujemo i to na obostrano zadovoljstvo. Imamo izuzetno razumevanje, korektne marže, dobre promocije i samim tim smo dostupni celom tržištu više i bolje nego kroz druge lance trgovine”, naglasio je Miroljub Aleksić.

Miroljub Aleksić - SPREG 2024 (9)

Miroljub Aleksić, potpredsednik Privredne komore Srbije / Foto: Valjevska posla

Prema rečima Jovana Grujića, izvršnog direktor SPREG-a, ovogodišnji Sajam je ubedljivo najkvalitetniji do sada.

“Za organizaciju jednog ovakvom sajma neophodna je velika energija i ta energija je ove godine, gledano od 2004. godine, na najvišem mogućem nivou. Ovo je do sada ubedljivo najkvalitetniji sajam po kvalitetu samih izlagača, po kvalitetu i izgledu štandova i kako su se ove godine potrudili. To dovoljno govori i otome da je SPREG zaista dobro utemeljen na sajamskoj mapi Srbije i da je posle beogradskih i novosadskih sajmova zvanično najveći sajam u Srbiji”, kazao je Jovan Grujić.

Jovan Grujić SPREG 2024 (1)

Jovan Grujića, izvršni direktor SPREG-a / Foto: Valjevska posla

Obrad Popović, direktor DTL-a, istakao je da ovaj lanac sa svim svojim članicama tradicionalno oslonjen na domaće proizvađače, bilo da je reč o nacionalnim brendovima ili lokalnim proizvođačima koji prave jako kvalitetne i dobre proizvode. Stoga je “DOMAĆE” i ove godine moto pojavljavljivanje članica DTL-a sa svojim poslovnim partnerima na SPREG-u.

“Poručili bismo svakom kupcu da zna da je svaka radnja naše članice destinacija za dobru kupovinu, u kojoj može naći najširi asortiman jako dobrih i kvalitetnih proizvoda, za jako dobru uslugu, da može da precipira taj isti objekat kao svoju komšijsku radnju u kojoj može da se oseća prijatno i da ostvari sve što mu je potrebno. Takođe, mora da zna da će u svakoj radnji naći najširi asortiman isključivo ili pretežno domaćih proizvoda, bilo da su to nacionalni brendovi ili proizvodi naše robne marke “DOMAĆE”. I naravno, na kraju, da ima svest o ekonomskom patriotizmu, da kada se opredeljuje da kupuje takve proizvode da čini veliku stvar za našu zajednicu i državu”, kazao je Obrad Popović.

Obrad Popović DTL - SPREG 2024 (11)

Obrad Popović, direktor DTL-a / Foto: Valjevska posla

Svoj štand na SPREG-u ima i Grad Valjevo sa Turističkom organizacijom Valjevo, na kojem su predstavljeni glavni privredni i infrastrukturni projekti, kao i turistička i kulturna ponuda valjevskog kraja. U ime grada Valjeva dobrodošlicu posetiocima i izlagačima poželeo je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

“Mislim da zaista svi treba da budemo ponosni na ovaj Sajam i što se on održava upravo u Valjevu. Želim svima puno poslovnih upseha i prijatan boravak u Valjevu i na Sajmu SPREG. Živeli”, kratko se obratio gradonačelnik.

Lazar Gojković - SPREG 2024 (16)

Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva / Foto: Valjevska posla

Preko 70% izlagača svake godine na SPREG-u su stalni izlagači, koji se iz godine u godine vraćaju na Sajam u Valjevo. Privrednici iz Priboja su jedni od tih dugogodišnjih izlagača, koji su na SPREG-u prisutni od 2012. godine. U ime Udruženja preduzetnika Priboj prisutnima se obratio predsednik ovog udruženja Zoran Bjelić.

“Naše udruženje nastupa i izlaže na više sajmova tokom godine širom Srbije i regiona, ali mi se uvek volimo na kraju vratiti ovde. Ovde smo upoznali dosta divnih prijatelja i saradnika. Što se tiče nešeg udruženja, na ovogodišnjem SRPEG-u izlažu uglavnom proizvođači, firme i preduzeća koja se bave isključivo proizvodnjom. Organizacioni odbor SPREG-a se kao i svake godine potrudio da nam obezbedi maksimalno dobre uslove. Svake godine uslovi su sve bolji i bolji, a samim tim je i veća posećenost. Hvala im na tome”, kazao je Bjelić.

Zoran Bjelić, Priboj - SPREG 2024 (13)

Zoran Bjelić, predsednik Udruženja preduzetnika Priboj / Foto: Valjevska posla

Osim Priboja, zajednički, na grupnim štandovima izlažu i privrednici iz Mionice, Osečine, Ljiga, Zrenjanina i Odžaka. Prvi put na Sajmu nastupa Zadružni savez Srbije i Inkluzivni Biznis Inkubator iz Valjeva sa svojim preduzetnicima – članovima.

Ljubin koktel - TOV - 19. SPREG (1)

“Ljubun koktel” na štandu Grada Valjeva

Specijalno na dan otvaranja, Turistička organizacija Valjevo i Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” organizovali su na štandu grada koktel dobrodošlice. Promovisan je “Ljubin koktel”, čiji je glavni sastojak malina valjevskog kraja.

Ljubin koktel - TOV - 19. SPREG (2)

“Ljubin koktel” na štandu Grada Valjeva

M.P.M.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.