Počeo sa radom SOS telefon za žene izložene nasilju

Na Vidovdan je počeo sa radom SOS telefon za žene žrtve nasilja, koji je u funkciji svakog radnog dana u periodu od 16 do 19 časova. Osobe ženskog pola izložene nasilju, mogu se javiti na broj telefona 014/221-904, a uskoro će biti dostupan i broj 0800/073-777, na koji žene mogu prijaviti nasilje. Cilj ove usluge je da se nasilje prepozna, kazni, ali da se pre svega zaustavi.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, Grad Valjevo je za ovu uslugu izdvojio 1.550.000 dinara, a obavljaće je Udruženje “Alternativa plus”.

“Grad Valjevo je obezbedio prostorije gde se ova usluga obavlja, a finansirao je i sertifikovanu obuku. Sve osobe koje rade na ovoj usluzi su stručno osposobljene. Važno je da se kaže da SOS telefon neće pokrivati samo grad Valjevo, već i ceo Kolubarski okrug”, kazao je Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen socijalnu politiku.

Konsultantkinje koje su završile obuku krajem 2019. i 2020. godine, a koju je sprovela Mreža SOS telefona Vojvodine, dobile su sertifikate da mogu da pružaju usluge SOS telefona putem konsultativnog telefonskog razgovora. Prema rečima člana Saveta za rodnu ravnopravnost Mile Grujičić, ovo je jedan dobar primer prakse gde imamo funkcionisanje lokalne samouprave i civilnog sektora.

“Mi smo ranije imali SOS telefon, koji je ukinut i sada smo uspeli ponovo da ga osposobimo. Uslugu smo počeli 2020. godine, ali zbog uvođenja vanredne situacije u Gradu, nismo mogli da funkcionišemo, tako da je pokrenut ponovo početkom ove nedelje. Nadam se da ćemo tim SOS telefonom uspeti da napravimo nove pomake i nove poglede na nasilje u našem Gradu, gde ćemo ovom uslugom olakšati žrtvama da dođu do nekih rešenja koja nikad nisu laka, ali se nadam da ćemo moći da im pomognemo”, istakla je Mila Grujičić.

Psihoteraput Vesna Marković i osnivač Udruženja Alternativa plus govorila je važnosti osnaživanja žrtava da govore o nasilju kao i o samoj bezbednosti usluge SOS telefona. Osim podrške koju mogu dobiti putem poziva SOS telefona, žrtve nasilja se mogu odlučiti za pomoć saradnika u socijalnoj zaštiti, pravnu pomoć, ili psihosocijalnog savetnika.

“Cilj usluge je da žene koje preživaljavaju nasilje bilo koje vrste prepoznaju to kao nasilje. Niko neće umesto njih preuzimati njihovu odgovornost i donositi odluke umesto njih. Zato je ovo u velikoj tajnosti. Mi smo za ovaj besplatni telefon koji smo dobili od Telekoma, isključili svaku mogućnost da bilo ko može da ima informaciju o tome ko je i kada zvao. Te žene ne moraju čak ni da se predstave. Važno je da im je ova usluga dostupna i da mogu da razgovaraju. Žene koje trpe nasilje se često osećaju jako usamljeno i poniženo. Bez obzira što se ovoj temi u poslednje vreme malo više govori, ovo je, da se ne varamo, još uvek tabu tema. Nasilja ima svuda, i uporodici i van nje, kao i u različitim institucijama i nekad je jako teško o tome govoriti”, kazala je Vesna Marković.

SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja kao usluga predviđen je Lokalnim akcionim planom za rodnu ravnopravnost grada Valjeva za period od 2019. do 2021. godine sa ciljem izgradnje novih i jačanja postojećih institucionalnih kapaciteta podrške žrtvama porodičnog nasilja. Lokalni akcioni plan od 2022. do 2026. godine, pored SOS telefona, predviđa i uslugu Sigurne kuće.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.