POČEO ZAVRŠNI ISPIT ZA OSNOVCE

Za učenike osnovnih škola u Srbiji juče je počeo završni ispit i traje do petka, 19. juna 2020. godine. Tokom ova tri dana učenici osmog razreda polagaće u osnovnim školama test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test.

Valjevo

Polaganje testa iz srpskog, tj. maternjeg jezika održano je juče, od 9 do 11 časova, u isto vreme danas će biti održan testa iz matematike, a mali maturanti rešavaće kombinovani test u petak, 19. juna od 9 do 11 časova.

Na ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika učenici donose đačku knjižicu sa overenom fotografijom i nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu. Učenik rešava test prema uputstvima dežurnih nastavnika i prema uputstvu za izradu testa koje je štampano na samom testu.

Preporučuje se da učenici odgovore prvo pišu grafitnom olovkom (nije obavezno), a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. Ovo je važno jer odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom, neće biti priznavani pri bodovanju.

Učenici završni ispit polažu u učionici u kojoj dežuraju po dva nastavnika. Završni ispit organizuje se u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija i na način koji osigurava bezbednost i zdravlje učenika i zaposlenih. Svi učenici biće raspoređeni do 8. 30 časova u učionice u kojima polažu. Preporučeno je i da učenici nose zaštitne maske, dok njihovo nošenje predstavlja obavezu za nastavnike. U jednoj učionici biće najviše 9 učenika, koji će biti raspoređeni na propisanoj udaljenosti na osnovu preporuka epidemiološke službe.

Ispred učionice u kojoj se polaže ispit određuje se mesto na koje učenici odlažu lične stvari koje ne smeju koristiti na ispitu. Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Pre početka vremena za rad učenik unosi identifikacione podatke na dva mesta na omotnici testa, odnosno u identifikacioni obrazac (primerak za školu i primerak za učenika).

Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova, navedeno je u vestima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.