Podivljala Ribnica poplavila dvorište i ušla u kuću porodice Jovančić iz Brežđa! Potop gledale petogodišnja Dunja i šestogodišnja Desa!

Uraganske kiše koje su tutnjale Mionicom u subotu i nedelju 11. i 12. juna formirale su razorne bujice i isterale iz korita reke koje su mnogim Mioničanima blokirale kuće i živote. Porodica Željka Jovančića iz Brežđa tri dana je vodila bitku s nabujalom Ribnicom, koja im je poplavila kuću i pomoćne zgrade.

– Potop. Šta da vam kažem. Voda je naišla nezadrživo. Za manje od 24 sata popela se metar i po i ušla u kuću. Huk vode bio je strašan. Naročito noću. Deca su plakala, jer su se plašila da će nam voda ući u kuću. Ne sećam se da je ovako slično bilo, još od 1986. godine kada se Ribnica izlila – priča Jovančić.

Desa-i-Dunja-JovancicU Željkovoj borbi s nabujalom i podivljalom rekom učestvovale su i njegove dve ćerikce, petogodišnja Dunja i šestogodišnja Desa. One kažu da su se najviše uplašile kada su videle da voda ulazi u kuću.

– Pomislila sam na svoj krevet i lutke. Plašila sam se da nećemo imati gde da spavamo. Bilo je strašno – kaže Desa.

Svuda oko kuće je i dalje voda i blato. Ali Željko kaže da život ide dalje, i da se nada da će svima kojima je to potrebno šteta biti sanirana.

– Naš predsednik je sve vreme bio s narodom. A nadam se da će pomoći i država. Niko ne može da zna i razume ćudi prirode. Ribnica je prošle godine bila gotovo presušila. Bila se utišala i smanjila. A ove godine je nabujala, podivljala. Dobro je da se sada voda povlači. Nadam se da se ovako nešto više neće ponoviti – kaže Jovančić.

Opština Mionica proglasila je vanrednu situaciju zbog poplava i oformila komisiju za procenu štete, padavine su dostigle intezitet i do 70 milimetara za 12 časova. A prema podacima sa hidroloških stanica, u Mionici je najpre zabeležen vodostaj od 48 centimetara, kada je kiša počela da pada, a za nešto više od 2 časa voda je na letvi dostigla broj od neverovatnih 390 centimetara.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.