Podrška NALED-a, UNDP-a i Ambasade Velike Britanije ekonomskom osnaživanju žena i malom biznisu u valjevskom kraju

Delegacija predstavnika NALED-a, Etno mreže, UNDP-a i Ambasade Velike Britanije, posetila je povodom završnog događaja “Podrška osnaživanju žena i malom biznisu u Valjevu i okolini” lokalne privrednike koji su deo ovog programa. Zajedno sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem i predstavnicima lokalne samouprave gosti iz delegacije obišli su školu stranih jezika “Lingva” i vinoteku “Mozaik”. Preduzetnicama i preduzetnicima koji su uspešno prošli obuku za razvoj malog biznisa, svečano su uručeni sertifikati u restoranu “Zdravljak” u Parku Pećina, gde je upriličena i izložbena postavka rukotvorina, autentičnih suvenira i proizvoda iz valjevskog kraja koje su izradile preduzetnice i predstavnici mikro biznisa kao učesnici ovog programa. Obuku za prezentaciju, pakovanju, brendiranju i marketing proizvoda sprovela je Etno mreža uz podršku UNDP-a, a u okviru projekta “Staze Srbije”. Sve to sa ciljem da žene izradom i prodajom autentičnih proizvoda svog kraja mogu da obezbede sebi posao i izvor prihoda. Od 35 polaznika obuke, 20 su bile žene.

Podrska-ekonomskom-osnazivanju-zena-7

Prilikom posete predstavnika NALED-a, Etno mreže, UNDP-a i Ambasade UK gradu Valjevu / Foto: Grad Valjevo

Gradonačelnik Lazar Gojković istakao je da se borba za ekonomsko osnaživanje naših sugrađana vodi na više frontova. Kako je naglasio, osim velikih investicija, koje zahvaljujući državi Srbiji dolaze u Valjevo, podrška preduzetnicima u našem gradu je od nemerljivog značaja, naročito ženama koje iz godine u godinu pokazuju sve veće interesovanje za biznis. Gojković je čestitao svim učesnicima obuke za korišćenje podataka za razvoj biznisa i izrazio verovanje da će im znanjastečena na obuci koristiti u daljem poslovanju.

“Naročito sam ponosan na svoje sugrađanke koje vode respektabilne firme i koje su otvorene za nova znanja i unapređenje svojih veština. Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekat – Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Etno mreži, Ambasadi Velike Britanije, kancelariji Ujedinjenih nacija u Srbiji i NALED-u, kao i partnerima iz Valjeva – Turističkoj organizaciji Valjevo, Privrednoj komori regije Kolubara, Mačva, Podrinje i Udruženju poslovnih žena Srbije. Pokazali smo kroz ovaj projekat da smo dobar tim i da ima puno prostora da nastavimo saradnju i u budućem periodu”, kazao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Ambasada UK, u saradnji sa NALED-om, pokrenula je projekat “Mali biznis informator”, o kojem je govorio zamenik šefa misije u Ambasadi Velike Britanije u Srbiji Dominik Otvej. On se zahvalio gradonačelniku Valjeva, NALED-u i UNDEP-u na doprinosu u ovom projektu.

“Zaista sam oduševljen što sam prisutan ovde i što sam svedok ovom sjajnom projektu u vašem gradu. Pandemija Kovida naterala je širom sveta male biznise da krenu u pravcu digitalizacije, dok je u Srbiji taj put bio još brži, jer su i pre pandemije mnoge instutucije krenule u pravcu uvođenja digitalizacije. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam danas imao priliku da upoznam neke od ovih preduzetnika i preduzetnica, koji su zapravo predvodnici u ovom procesu- Nadam se da će i u budućnosti nastaviti u tom pravcu. Zaista sam ponosan što sam danas ovde ispred Ambasade Velike Britanije u Srbiji, koja je podržala ovu tehničku podršku velikom broju preduzetnika u Srbiji da prošire svoja tržišta, da svoje prisustvo na tržištu učine vidljivijim i da svoje potrebe učine vidljivijim u odnosu na državne institucije. Iako sam u Valjevu samo par sati, uspeo sam da vidim koliko je to jedan grad, koji je predivan, koji me je zadivio i video sam da se radi o jednom savršenom mestu za strane i domaće turiste, koji ima mnogo toga da ponudi posetiocima. Nadam se da će Valjevo kao grad nastaviti da se razvija”, rekao je Dominik Otvej.

Dominik-Otvej

Dominik Otvej / Foto: Grad Valjevo

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap, govorila je o utiscima i rezultatima projekta “Put do dobrog proizvoda”, koji je pružio stručnu i mentorsku podršku za prezentaciju, pakovanje, brendiranje i marketing proizvoda. Ona je izrazila veliko zadovoljstvo što je u Valjevu imala priliku da poseti nekoliko uspešnih preduzetnica.

“Veliko mi je zadovoljstvo što je UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i sa Turističkom organizacijom Valjevo i Privrednom komorom, organizovao ovaj projekat, kroz koji je pružena podrška mikro preduzetnicima, sektorima ugostiteljstva, da podignu na viši nivo ono što imaju. Kroz ovaj projekat organizovali smo obuku 35 polaznika, a zadovoljstvo mi je reći da su njih 20 bile žene, koje su saznale šta su digitalne veštine za “onlajn” prisustvo i predstavljanje svojih proizvoda “onlajn”. Mislim da je sjajno što nam ova izložba pokazuje kako su ove preduzetnice uspele da pokažu spoj tradicionalnih veština sa nečim što je moda, što je dizajn i time stvorile priliku za nova radna mesta i napredovanje u biznisu”, istakla je Fransin Pikap.

Fransin-Pikap

Frensin Pikap / Foto: Grad Valjevo

Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i predsednica Etno mreže ukazala je na važnost inicijativa i ohrabrenje žena da se bave ručnim radovima i da na taj način dođu do samozaposlenja i do izvora prihoda.

“Danas u Valjevu šaljemo jako važnu poruku o značaju malog biznisa, preduzetništva i posebno ekonomskog osnaživanja žena. Zahvalni smo našim partnerima na podršci da u 5 gradova Srbije radimo direktno sa preduzetnicima i mikro biznisima, da pomognemo da svoj biznis digitalizuju, odnosno da se postave na Google mape i da se detaljno informišu. Valjevo je jedan od tih gradova, zajedno uz Niš, Kragujevac, Kruševac i Novi Sad. Nadamo se da će ove inicijativa da se nastavi, jer nailazi na jako dobar odziv i zaista daju rezultate. Ono što posebno želimo da istaknemo jesu žene širom Srbije, koje vredno rade, čuvaju naše nasleđe, motive i tehnike od zaborava, koje kreiraju autentične proizvode i koji nose obeležja identiteta i predstavljaju lice naših gradova Srbije. Ova inicijativa svakako ne završava ovde danas, Nastavićemo posevećeno i u kontinuitetu da radimo sa ovim grupama, nadamo se uz podršku lokalne samouprave. Rado ćemo se vratiti u Valjevo, da dođemo da prošetamo kroz Gradac i da pronosimo dobar glas o Valjevu, a da sa sobom ponesemo neke od ovih proizvoda po kojima se vaš grad prepoznaje”, rekla je Violeta Jovanović.

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.