“Pokret sad” ukazao na “dugogodišnju nefunkcionalnost” JP “Kolubara” i dao predloge kako da brana Stubo-Rovni bude od koristi građanima

Odbornici “Pokreta sad” Đorđe Pavlović i dr Snežana Mijatović održali su konferenciju za medije ispred sedišta JP “Kolubara” koje gazduje hidrosistemom Stubo-Rovni i ukazali na “dugogodišnju nefukcionalnost” ovog preduzeća i dali predloge mogućih rešenja na koji način brana može da se stavi u funkciju i  bude od koristi građanima Valjeva.

Pokret sad - Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović

Odbornici Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović, “Pokret sad”

JP “Kolubara” koje prema rečima Đorđa Pavlovića “apsolutno ne radi ništa”, potrošilo je u prethodnoj blizu 70 miliona dinara poreskih obveznika našeg grada, a ove godine planirana je potrošnja blizu 90 miliona dinara, takođe za usluge po Ugovoru, za koje “ni državna revizija ne može da utvrdi na šta se konkretno taj novac troši”.

“Raspolažu ogromnim jezerom, koji ima ogromnu količinu vode sa kojom mogu da se snabdeju svi potrošači sa teritorije grada Valjeva i susednih opština. Može se koristiti za vodosnabdevanje, za poljoprivredu za navodnjavanje, u turističke svrhe, sportske, rekreativne, dakle bezbroj je mogućnosti, zato se i preduzeće zove višenamensko. Nama ostaje zaista veliko pitanje zašto godinama grad i zaposleni u preduzeću gledaju u ogromnu vodenu površinu koja se ne koristi, sa te brane niko ne pije vodu, sa brane niko ne može da zaliva ni baštu, niti se koristi u neke druge svrhe”, kazao je Pavlović.

Pavlović je naglasio da brana u sadašnjem izdanju “ne služi ničemu” i izneo je tri predloga na koji način  može da se stavi u funkciju i bude korisna građanima:

“Prvo, da se odmah posle izbora, nakon prve konstitutivne sednice, donese odluka da se od tih 70 miliona dinara, za koje se ne zna kako se troše, odmah iskoristi za stavljanje u funkciju postojećeg postrojenja na Jablanici, da se voda dopremi do rezervoara Visoka, da se rezervoar Visoka rekonstruiše i stavi u funkciju, a to je period od najviše godinu dana, kako bi korisnici sa sistema Kukalj mogli da koriste tu vodu. Druga stvar je da se elaborati, projekti koji već postoje, stave u funkciju, takođe u periodu ne duže od godinu dana. Da se počne sa navodnjavanjem njiva i onih delova poljoprivrednog zemljišta  gde to može i koje je tim elaboratima već obuhvaćeno. I, treća stvar je, da se u periodu od četiri godine, to je dugoročni plan, da se brana stavi u sportsko-rekreativnu funkciju, kao što je predviđeno izgradnjom u podbranskom delu jednog akva parka. Zašto da ne obogatiti i tim sadržajima naš grad”, istakao je Pavlović.

Odbornica Snežana Mijatović je u obraćanju novinarima ukazala da kao član Komisije za kadrovska i administrativna pitanja, na sednici Komisije u oktobru 2022. godine, nije podržala predlog za imenovanje Ivana Beljića za v.d. direktora JP “Kolubar” jer “nije imala potpunu dokumentaciju na uvid”. Kako je istakla, na uvid je dobiča samo CV na kome su pisale “neke komunikacione veštine i njegova prethodna radna iskustva”. Ukazala je da tražila Beljićevu diplomu na uvid, ali da je nije dobila.
“Sad bih pitala, ako nam omoguće, da na uvid dobijemo tu diplomu, da vidimo da li je ispunjavao uslove konkursa, kakav je njegov društveni doprinos u prethodnih mesec dana i šta je to konkretno uradio kao direktor preduzeća i lično za građane grada Valjeva”, rekla je Snežana Mijatović.
Upitan da prokomentariše izjavu Branka Ivkovića, prvog čoveka Valjevskog pokreta otpora, koji je nedavno izjavio da “Pokret sad” ne doživljava kao opoziciju, odbornik Đorđe Pavlović je odgovorio:
“Mi u “Pokretu sad” politiku doživljavamo na zaista ozbiljan način. Politika i politička kampanja nisu takmičenje za najopozicionara. Politička kampanja i izbori služe da uverimo što veći broj građana u ideje koje mi predstavljamo, da dobijemo što veći broj glasova kako bismo kasnije mogli da budemo što relevantnija politička organizacija koja će učestvovati u donošenju odluka. Dakle, izbori su takmičenje za pozicije da se bude deo vlasti i da se učini ono što ste predstavili građanima, a ne da budete najopozicionar. Ko želi da bude opozicionar doveka, ja nemam nikakav problem s tim, želim mu svu sreću”.
Po završetku obraćanja, odbornici “Pokreta sad” Snežana Mijatović i Đorđe Pavlović pozvali su prisutne novinare da zajedno posete JP “Kolubara” i porazgovaraju sa direktorom Ivanom Beljićem. Direktor je prema rečima sekretarice bio “u obilasku terena negde na brani”. Pavlović je potom predložio da svi zajedno posete branu i u telefonskom razgovoru direktoru Beljiću najavio dolazal. Na kraju je ostalo da se Pavlović i Beljić ipak čuju u ponedeljak i tada dogovore posetu.
Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.