Policijski čas od 108 sati, od četvrtka do sledećeg utorka: Da li nam se sprema najrigoroznija mera zabrane do sada?

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 danas i sutra će razmatrati mere koje će važiti za uskršnje praznike. Oni će razmotriti meru totalne zabrane kretanja za vreme uskršnjih praznika, što bi  podrazumevala uvođenje policijskog časa u trajanju od čak 108 sati – od četvrtka u 17 časova do utorka u pet ujutru.

Valjevo u doba korone

– Proslavićemo Vaskrs u svojim srcima, uglavnom zatvoreni u kućama i stanovima, ali će biti dovoljno vremena i da se kupe i da se ofarbaju jaja – rekao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u uključenju za TV Prva, odgovarajući na pitanje građana. Vučić je rekao da je o tome razgovarao sa patrijarhom SPC Irinejem i da je uveren da će Crkva na odgovoran način tome da pristupi.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu na pitanje da li su tačne spekulacije da će biti doneta mera zabrane kretanja od idućeg četvrtka do ponedeljka, doktorka Kisić Tepavčević je rekla da sve mere koje se donose imaju samo jedan cilj.

“A to je da se smanji mogućnost da dođe do kontakta osobe koja je inficirana i one koja je osetljiva”, rekla je ona, a preneo RTS.

Koronavirus

RTS printscreen

Prema pisanju lista “Novosti”, iako je bilo predloga da se postepeno uđe u relaksaciju mera, među strukom preovlađuje mišljenje da se sa njima sačeka još desetak dana, koji se procenjuju kao najkritičniji kada je reč o kovidu 19. Zbog toga je izvesno da će za vikend, tokom kojeg “pada” Uskrs, na snazi opet biti rigorozne mere zabrane kretanja, samo ostaje da se vidi da li će biti “preslikan” model policijskog časa od petka po podne do ponedeljka ujutru, ili će se on produžiti i trajati od Velikog petka do drugog dana Uskrsa, odnosno od 17. do 21. aprila.

Epidemiolog Branislav Nestorović smatra da bi mera zabrane kretanja, koja bi praktično trajala pet dana, možda bila previše, i predlaže da neke prodavnice rade u subotu, kako bi građani mogli da dokupe ono što im je od namirnica potrebno.

U Srbiji je za protekli viked kada je bio proglašen policijski čas na šezdeset sati, 680 građana zatečeno je na ulici u vreme policijskog časa, dok je u pritvoru zbog kršenja mera samoizolacije 123 osobe.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.