“Ponavlja se scenario kupovine zemljišta za novog stranog investitora”

Povodom usvojene Odluke Skupštine grada Valjeva o pribavljanju u javnu svojinu 30 parcela u selu Popučke zarad proširenja nove Privredne zone, a za potrebe novog nemačkog investitora, saopštenjem za javnost oglasio se Gradski odbor Stranke slobode i pravde Valjevo. Valjevski SSP ističe da se “ponavlja scenario” koji je vezan za kupovinu zemljišta za prvog stranog investitora – kompaniju “Bizerba”.

Valjevo

“Radi se o 30 parcela u selu Popučke, koje su izmenom Generalnog urbanističkog plana prešle u KO Valjevo, a koje će biti kupljene od sadašnjih vlasnika. Kao razlog za donošenje ove odluke navedeno je to da su “prisutna ograničenja u okviru Privredne zone Valjevo i nemogućnost smeštaja svih planiranih objekata za proces proizvodnje, kompanije iz Nemačke, koja posluje u industriji sanitarija i aktivna je već 120 godina na tržištu, poseduje 5 pogona u 4 države širom sveta, i zainteresovana je izgradnju proizvodnog pogona u Srbiji odnosno na teritoriji Grada Valjeva”. Dakle, u jednoj rečenici saznali smo sve o novom “stranom investitoru” osim toga kako mu je ime”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da se ponavlja se scenario od proteklog proleća u vezi sa prvim stranim investitorom – kompanijom “Bizerba”.

“Po ubrzanoj proceduri donose se odluke kojima se proširuje industrijska zona, kupuje se zemljište novcem građana po netržišnim cenama, vrti se priča o bezimenoj nemačkoj kompaniji koja je poslovala još u “doba Karla Velikog”, a koja ima neutaživu želju da otvori proizvodni pogon u Valjevu. Sledeće što nas, po tom uhodanom scenariju, verovatno očekuje je kreditno zaduživanje grada za kupovinu zemljišta, novi rebalans budžeta i na kraju prenos bez naknade zemljišta na Republiku Srbiju, koja će potom tim zemljištem častiti “stranog investitor”, sa sedištem u nekom beogradskom stanu”, ukazuje se u informaciji za javnost.

Dalje se navodi da jedino što bi se za sada moglo naslutiti je da će Grad Valjevo ostati bez imovine koja vredi, ni manje ni više, nego 1.227.082,50 evra, uzimajući u obzir da se radi o zemljištu ukupne površine od 10.90.74 ha i pretpostavljenoj ceni od 1.125,00 evra po aru, koliko je plaćano vlasnicima za zemljište poklonjeno srpskoj “Bizerbi”. Takođe se ukazuje da ostali aspekti ovog “poslovnog aranžamana” već “tradicionalno” nisu poznati ni odbornicima u gradskoj skupštini koji su glasali za ovu odluku, a još manje građanima Valjeva.

“Podsetićemo građane da je Ugovor o prenosu zemljišta u javnoj svojini iz maja meseca godine, koje zemljište je zatim poklonjeno srpskoj “Bizerbi” iz Beograda, osporen u sudskom postupku pred Višim sudom u Valjevu tužbom podnetom od strane gradskog pravobranioca protiv Grada Valjeva i Republike Srbije. Ne sumnjamo da će i ova “investicija” vladajuće interesne grupacije imati sličan epilog, jer se od nje ništa drugo i ne može očekivati”, navodi se još u saopštenju.

Poručeno je i da će ljudi iz GrO SSP Valjevo pomno pratiti poteze lokalne vlasti u vezi ove “investicije”, a pogotovo delovanje “našeg dobrog dečka iz komšiluka”, postavljenog na funkciju sa najvećom odgovornošću u gradu – gradonačelnika Valjeva, “kome je jedina uloga da ponavlja napamet naučene “ode radosti” njihovom sumanutom vođi bez koga naše grad verovatno ne bi ni postojao”.

“Doduše, nađe se tu i poneki namešteni tender za firme kumova i prijatelja, kao što je slučaj sa onima u vezi aktuelnih radova u Ulici Vuka Karadžića ili na Gerontološkom centru, u vrednosti od “tričavih” nekoliko stotina miliona dinara, direktno iz džepa građana Valjeva… Ima se, može se!”, zaključuje se u informaciji za javnost Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.