Ponovo radi opera!

Nakon punih 15 godina, u Valjevu ove jeseni ponovo zvuči opera! Zahvaljujući saradnji između MŠ “Živorad Grbić” i Gimnazije Širen iz Pfafenhofena, na sceni Centra za kulturu će u petak 21. septembra u 20 časova premijerno biti izvedena opera “Didona i Enej”.

Ovo remek delo barokne muzike koje je davne 1680. godine napisao jedan od najvećih engleskih kompozitora, Henri Persl i danas je vrlo aktuelno na repertoaru svetskih operskih kuća i svakako će valjevski kulturni život osvežiti lepotom najpopularnijeg žanra umetničke muzike.

Premijera opere “Didona i Enej” jeste kruna višemesečnog paralelnog rada gudačkog orkestra “Feniks” valjevske muzičke škole i hora i solista Gimnazije Širen iz Pfafenhofena koji će se finalizirati u Valjevu od 15. do 21. septembra. U istoriji valjevske muzičke škole ali i Valjeva, ovo je ujedno i prva opera i prvi međunarodni projekat na polju umetničke muzike.

Prema rečima direktorke valjevske muzičke škole, mr Suzane Radovanović Perić, realizacija opere “Didona i Enej” je istovremeno i pobeda i izazov. Pobeda, jer potvrđuje smisao entuzijazma, prijateljstva, ljubavi, posvećenosti svetlim ciljevima u životu ali pre svega dragocenost postojanja Društva prijateljstva Valjevo – Pfafenhofen koje od 1999. Valjevu pruža ruku solidarnosti, humanosti i saradnje. Opera “Didona i Enej” je projekat koji ujedinjuje umetnički potencijal mladih, dve obrazovne institucije i razvija saradnju na polju kulture i obrazovanja između Srbije i Nemačke što potvrđuje i činjenica da je realizacija opere podržana od strane Vlade Bavarske i Ambasade Republike Srbije u Nemačkoj.

“Opera “Didona i Enej” za sve nas koji učestvujemo u njenom kreiranju je izazov zbog svoje kompleksnosti. Ansambl od 50 ljudi na sceni, interpretativna složenost dela, kostimi, scenografija, koreografija, režija, jesu zahtevi koji iziskuju i ozbiljan budžet i vrhunski profesionalizam i vreme, a mi ih ostvarujemo kroz resurse svojih škola. Priprema opere je zahtevala veliko angažovanje učenika i profesora. Najpre, dr Stefana Daubnera, doktora muzikologije, profesora muzike i dirigenta hora Gimnazije Širen koji je inicijator i glavni organizator kao i mr Snežane Stevanović, profesorke MŠ “Živorad Grbić” i dirigenta orkestra “Feniks” zahvaljujući kojoj će zvuk orkestra u operi imati srpsku aromu. Različiti po mentalitetu ali slični po doživljaju profesije, učenici i profesori obe škole, pripremili su delo koje je zalogaj i za profesionalce što je zaista poduhvat vredan divljenja – kaže mr Suzana Radovanović Perić, direktorka škole.

Pored premijere u Centru za kulturu, koja je inače poklon Valjevcima u školskoj godini u kojoj muzička škola obeležava 65 godina postojanja, opera “Didona i Enej” će imati i svoju predpremijeru u muzičkoj školi, namenjenu učenicima osnovnih škola, a nakon valjevskog koncertiranja, ansambl u istom sastavu će izvesti operu i pred nemačkom publikom i to 25. septembra u Minhenu i 27. i 28. septembra u Pfafenhofenu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.