Poseta ekspertskog tima Svetske zdravstvene organizacije

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, u saradnji sa Kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i uz podršku Regionalne kancelarije SZO za Evropu, poslednje nedelje aprila organizovalo je zajedničku misiju posvećenu izazovima i mogućnostima za unapređenje ishoda hroničnih nezaraznih bolesti u Srbiji. Cilj aktivnosti je analiza individualnih intervencija kod vodećih hroničnih nezaraznih bolesti u našoj zemlji (kardiovaskularne bolesti, dijabetes i kanceri). Sa tim ciljem ekspertski tim, koji su činili predstavnici SZO i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, posetio je reprezentativne zdravstvene ustanove, među njima i Dom zdravlja Valjevo.

SZO 3
Članovi tima upoznali su se sa organizacionom strukturom ustanove, načinom organizacije posla i realizacijom planiranih i potrebnih aktivnosti. Obišli su Dom zdravlja i razgovarali sa izabranim lekarom u toku rada. U fokusu njihovog interesovanja bila je učestalost hroničnih nezaraznih bolesti, odnosno prevalenca (broj obolelih) i incidenca (broj novobolelih) za kardiovaskularne bolesti, dijabetes i kancere. Zanimao ih je i procenat obolelih po izabranom lekaru i koliko pacijenata ima faktore rizika za nastanak ovih bolesti. Ekspertski tim je interesovala i opterećenost lekara brojem registrovanih pacijenata i pregleda.

SZO 2
Misija je deo metodologije SZO za procenu kapaciteta zdravstvenih sistema zemalja članica da odgovore na hronične bolesti i izazove sa kojima se susreću. Rezultat procene biće preporuke za unapređenje odgovora zdravstvenog sistema, što bi trebalo da unapredi i prevenciju i lečenje nezaraznih bolesti.

SZO 1

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.