Poseta izviđača zapadnog Balkana

Ove godine, Savez izviđača Srbije bio je domaćin susreta izviđača iz zemalja zapadnog Balkana. Sedmi susreti brđana i brđanki regiona, održani su u Hotelu Vrujci. Organizatori su se potrudili da učesnike tokom trodnevnog boravka na teritoriji opštine Mionica upoznaju i tamošnje najzanimljivije turističke lokalitete.

Opština Mionica
Tako je u subotu, 22. februara, organizovan zanimljiv izlet za grupu od preko 100 izviđača. Ruta je podrazumevala Rodnu kuću vojvode Živojina Mišića, seosko turističko domaćinstvo Petrović i klisuru reke Ribnice. Tokom posete muzeju u Struganiku, gosti su se upoznali sa istorijskim i etnološkim značajem ovog mesta, a posebno su uživali u sjajnoj interpretaciji narodnih pesama u izvođenju Etno-grupe “Miona”. “Mione” su izborom pesama iz raznih krajeva Srbije tematski uskladile i upotpunile priču o etnografskoj postavci i načinu života zadružnih porodica. Tako da se može reći da je vođenje kroz postavku imalo zanimljivu muzičku pozadinu, što je izazvalo posebno oduševljenje među posetiocima.

Po divnom sunčanom danu, putovanje izviđača nastavilo se dalje, prema domaćinstvu Petrović u Paštriću. Domaćin Peca Petrović zajedno sa svojom suprugom Danom dočekao je goste, koji su posle kratkog predaha i degustacije domaćih proizvoda, posetili Muzej kamena i čuli zanimljivu priču o ovim neobičnim prirodnim eksponatima. Laganom šetnjom od domaćinstva Petrović, vesela izviđačka grupa spustila se sve do klisure reke Ribnice. U prelepom prirodnom okruženju posetili su manastir Svetih apostola Petra i Pavla i prešavši preko visećeg mosta, uputili su se ka ribničkoj pećini. O značaju pećine kao spomeniku prirode, pričao je biolog Predrag Petrović. Uveče u Hotelu Vrujci organizovano je nacionalno veče, gde su predstavnici izviđača iz različitih zemalja prezentovali svoju nacionalnu kuhinju.

Tako su se mogli degustirati razni specijaliteti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Na trpezi “bratstva i jedinstva” našli su se razni specijaliteti: dalmatinski soparnik, pršuta od tune, razne vrste sireva i maslina, gravče na tavče, pečeno prase na ražnju naravno u režiji srpskih izviđača. Večeri je prisustvovao i predsednik Opštine Mionica gospodin Boban Janković.

Opština Mionica
Uz divnu muziku, veče se nastavilo u iskrenom prijateljstvu ove jedinstvene grupe ljudi, kod kojih ljubav prema druženju i prirodi ne poznaje granice.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.