Poskupele usluge Predškolske ustanove

Od 1. marta cena boravka dece u obdaništima skuplja je za 720 dinara, tako da korisnici usluga PU “Milica Nožica” po novom obračunu treba mesečno da izdvajaju 5.080, umesto dosadašnjih 4.360 dinara. Direktor Predškolske ustanove Zlatomir Marković kaže da je to posklupljenje doneto na nivou lokalne samouprave, koja je postupila po odluci nadležnog ministartva i da nikome u ovom gradu ne pada na pamet da samovoljno podiže cenu boravka.

“Ako imamo u vidu da je radno vreme Predškolske ustanove od 6 do 16 časova, da u tom intervalu deca imaju kompletnu medicinsku negu, tri obroka, spavanje, vaspitno-obrazovni rad, stalno su u toplom, a kada je lepo vreme imaju aktivnosti napolju, smatram da to povećanje nije veliko i da to nije veliki udar na budžet roditelja, odnosno korisnika naših usluga”, kaže Marković i napominje da negodovanja roditelja i nekih neprimerenih rekacija zbog poskupljenja za sada nema.

Zlatomir Marković, direktor PU “Milica Nožica”

Cilj Predškolske ustanove je, prema rečima Zlatomira Markovića, da sva deca koja konkurišu budu primljena u obdanište. On se iskreno nada da će broj dece koja su ostala ne upisana prošle godine 1. septembra 2019. godine biti na nuli. U ispunjenju tog cilja glavnu ulogu igra dogradnja obdaništa “Bambi” u naselju Kolubara 2. Reč je o projektu vrednom 180 miliona dinara, koji se većinom finansira iz budžeta Vlade Republike Srbije, dok Grad Valjevo u njemu učestvuje sa 12 miliona dinara. Reč je o objektu neto površine 2.019 kvadratnih metara, odnosno 2.300 kvadrata bruto površine, koji će imati 14 novih soba, lift za decu s posebnim potrebama i moći će da primi, zavisno od uzrasne grupe i normativa, negde između 250 i 280 dece. Nova zgrada obdaništa “Bambi” iziskuje najmanje 30 do 35 novih radnih mesta, počev od tehničkog osoblja, domara, preko medicinskih sestara i vaspitača.

 

“Ako sve bude teklo dinamikom koja je dogovorena, mi ćemo 1. septembra 2019. započeti rad sa decom u novom prostoru. Nemamo nameru da odugovlačimo ili da, ne daj Bože, nešto radimo kao što je urađeno sa novom VI školom. Kad smo već kod VI škole, ono što je naš naredni korak je i proširenje kapaciteta vrtića u Brđanima, posle izgradnje objekta u Kolubari 2. To će se desiti ako gradska vlast ne odluči drugačije, tj. ako ne dobijemo određeni broj učionica stare VI škole, koje možemo da adaptiramo za naše potrebe. Taj prostor bi bio namenjen za decu koja trenutno borave u “Stuparu”, za šta mi kao ustanova plaćamo mesečnu nadoknadu Fondaciji “Solidarnost Srbije”, za korišćenje pola objekta”, ističe Zlatomir Marković.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

4 comments

  1. Sramota nije puno kao da su nam plate velike računate li koliko to košta kad imas dvoje dece u obdanište velika sramota.

  2. Da znaju da dignu cenu a sta je to deci obezbedjeno obrok i tople sobe. U vrticu Nasa Radost u Zbratimljenim gradovima deci je oduzeta sala tu su postavili trpezariju za ucenje i crtanje mi roditelji treba da kupujemo to je zalosno od tih 5000 dinara koje roditelj placa koliko moze da kosta tri obroka. Zalosno. Ja ih imam troje i izboricu se nekako vec samo neka su nam deca ziva i zdrava a vas i drzavu treba da bude sramota.

  3. A moj sin,kad je krenuo u jasle u Vidru 2012 godine (prva generacija),vrtić je koštao oko 3500 din…

  4. To sto govorite kako je sve ok,možda poveruju deca u vrtiću. Mi smo se nagledali i naslusali kojekakvih lazi i nepravilnosti. Izmislite laz pa sami u nju poverujete. Bruka i sramota.