Posle dužeg vremena aeromiting u Divcima

Aeroklub “Valjevo” organizuje veliki skup modelara pod nazivom RC Air Show, koji će biti održan u nedelju, 20. maja na Sportskom aerodromu Divci. Cilj ovog modelarskog skupa, koji će početi u 11h i trajati do zalaska Sunca, je okupljanje svih ljubitelja vazduhoplovstva iz Srbije, a pre svega buđenje interesovanja kod mladih ljudi grada Valjeva i okoline za vazduhoplovne sportove. Učešće je potvrdilo preko 40 modelara iz klubova širom Srbije, a tvorci divnih letelica upoznaće javnost sa modelima i njihovim letačkim mogućnostima.

Članovi Aerokluba “Valjevo” i dugogodšnji modelari kažu da je modelarstvo je prvenstveno hobi, koji kasnije može da pređe i u sport. Nekome može da bude i zanat ili profesija, pri čemu mogu da se nauče razne tehnike gradnje, projektovanja, aerodinamike, meterologije. To su neki prvi koraci u modelarstvu koji su prošli starije generacije Vvaljevaca, od kojih su neki danas postali piloti Air Srbije, poznatih svetskih aviokompanija, Vojske Srbije do inžinjera, projektanata itd.

Slobodan Rajević, modelar i član AK “Valjevo”

O modelrstvu kao jednom kompleksnom hobiju, koji ima uticaj na održavanje dobre forme duha i tela, govorio je na konferenciji za medije Slobodan Rajević, član AK “Valjevo” koji se modelarstvom bavi još od osnovne škole, ali aktivno poslednjih 7 godina.

“Modelarstvo može svakome nešto da ponudi. Onima koji žele da se opuste, onima koji traže dodatnu dozu adrenalina, onima koji žele da istražuju, onima koji žele da usavrše svoje sposobnosti, bili oni mlađi ili stariji. Za mlade entuzijaste ono predstavlja tehničku primenu kroz koju se mogu naučiti osnovni principi rada aviona, brodova, automobila kao i veštine koje su potrebne za izradu RC modela.  Zatim, značajan je i razvoj takmičarskog duha i želje za pobedom. Za odrasle modelarstvo predstavlja jedinstveni vid opuštanja, vezu sa mladima i ponovnim otkrivanjem užitka u stvaranju modela i učešću na takmičenjima” kazao je Rajević.

Deo aktivnih članova AK “Valjevo”

Ivan Simić, takođe član AK “Valjevo”, rekao je da će ovdašnji aeroklub u nedelju ugostiti modelare koji će doći iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Kraljeva, Kruševca, Čačka, Vršca i9 Bele Crkve.

“Posetioci će moći da vide modele u različitim kategorijama, od klizaža, slobodno letećih jedrilica, elektro jedrilica, elektro aviona, motornih aviona, helikoptera i multikoptera. Pored toga što će moći svaki model ponaosob da vide na zemlji, posetioci će moći da ih prate i na nebu, tako da će se upoznati i sa letnim karakteristikama istih”, istakao je modelar Simić.

Ivan Simić (gore levo) sa svojimkolegama modelarima

Kniga članstva AK “Valjevo” biće otvorena na dan mitinga u periodu od 11 do 15 časova.

“Imamo ozbiljnu knjigu članstva sa preko 40 redovnih članova našeg eerokluba i otvoreni smo za sve nove članove. Svi koji postanu članovi ovdašnjeg eerokluba, steći će pravo pomažućih članova ukoliko nisu aktivni letači. Cena članarine je 600 dinara i to bi zaista bila podrška Aeroklubu “Valjevo”, koji  postoji još od 1933. godine”, istakla je Olivera Knežević, predsednica AK “Valjevo”.

Predsednica AK “Valjevo” Olivera Knežević sa članovima Upravnog odbora kluba

Prisustvo na ovom aeromitingu najavili su, između ostalih, predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović, predsednica Udruženja žena letača Srbije Olgica Lazić i doajen srspkog vazduhoplovstva Mika Isaković.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.