Postanimo jače, znanjem do uspeha

Udruženje poslovnih žena EVE iz Valjeva, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, priredilo je nedavno skup za preduzetnice povodom predstavljanja novog projekta “Postanimo jače, znanjem do uspeha”. Skupu u Valjevu prethodila je promocija u Čačku, a narednih dana sledi u Kraljevu, Leskovcu, Nišu i Kragujevcu. Primarni cilj je veće ekonomsko osnaživanje i davanje podstreka privrednicama i preduzetnicama, povećanje njihove vidljivosti, širenje poslovnog kapaciteta, omogućavanje njihovog ulaska u velike trgovinske lance, potom i bolji plasman njihovih prozvoda.

Foto: privatna arhiva Udruženja poslovnih žena EVE

Projekat “Postanimo jače, znanjem do uspeha” uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ priređuje Privredna komora Srbije u saradnji sa udruženjima poslovnih žena iz šest gradova u Srbiji, među kojima su Udruženje poslovnih žena EVE iz Valjeva, zatim “Nadežda Petrović” iz Čačka, “Ilinka Ilić” iz Kraljeva, “Danica” iz Leskovca, UPŽ “Niš” i Asocijacija poslovnih žena Vizija iz Kragujevca. Prema rečima Ive Vuksanović iz Privredne komore Srbije, implementacija aktivnosti u okviru ovog projekta doprineće povećanju održivosti kompanija kojima upravljaju žene, povećanju broja zaposlenih, ali i povećanje učešća žena u ukupnom broju mikro, malih i srednjih preduzeća.

“Cilj projekta je unapređenje internih kapaciteta preduzeća kojima rukovode žene, promovisanje uspešnih privrednica i traženje novih tržišta da plasiraju svoje proizvode i usluge. Definisani su zajednički kriterijumi za žene koje će učestvovati u projektu, ali sa obzirom na to da se projekat realizuje u 6 različitih gradova Srbije, svako udruženje iz tih gradova napraviće svoje finalne kriterijume, jer se razlikuju domeni i poslovni uslovi. Što se tiče grada Valjeva, najviše imamo žena koje se bave poljoprivrednom, proizvođačima u oblasti prehrambene industrije, tako da će taj sektor biti najzastupljeniji, dok u drugim gradovima imamo više tekstilnu i ambalažnu industriju. Svako udruženje definisaće svoje kriterijume za žene koje će biti učesnice projekta. Naravno, bitno je da žene koje učestvuju imaju želju i potrebu da se edukuju, da eventualno izađu iz lokalne sredine, da prošire svoje poslovanje širom Srbije, da ne kažem Evrope, možda i sveta, zatim da imaju želju da se susretnu sa velikim kompanijama. To su bitni preduslovi. Naravno, prvo treba da imaju svoje poslovanje, godinu ili dve, da imaju želju za edukacijom i proširenjem poslovnih kapaciteta, želju za usavršavanjem i ulaskom u lance trgovinskih kompanija”, pojašnjava Iva Vuksanović iz iz Privredne komore Srbije.

Sva partnerska udruženja poslovnih žena organizovaće edukativne treninge i mentoring za privrednice, radi savladavanja znanja i veština u pogledu uspešnijeg poslovanja, kao i svakodnevnih izazova i priprema za ulazak u velikwe trgovinske lance. Isto očekuje i Poslovno udruženje žena EVE iz Valjeva, kao jedno od pratnerskih udruženja Projekta “Postanimo jače, znanjem do uspeha”. “EVE” je osnovano pre 13 godina i sada broji oko 200 članova, od koji je dvadesetak veoma aktivno.

“Projekat se sastoji iz dve faze – edukacije i mentoringa. Svako udruženje odabraće ključne teme o kojima će obučavati svoje opredeljene privrednice. Nakon toga, one će imati priliku da rade sa svojim mentorkama, iskusnim privrednicama, koje će im doprineti da razviju preduzetničke ideje. I konačno, imaće veliki B2B poslovni razgovor koji će biti obavljen u Privrednoj komori Srbije, gde će male preduzetnice moći da stupe u kontakte sa velikim trgovinskim lancim i velikim proizvođačima i tom prilikom čuju uslove koje moraju da ispune kao partneri, podizvođači, kooperanti. Očekujemo da će do kraja februara biti realizovana prva radionica, mi u Udruženju smo se dogovorili da to bude “Digitalna pismenost i elektronsko poslovanje”. Nakon toga ćemo ući i u neke druge projekte koje Udruženje očekuju, sa Ambasadom Australije i sa Ministarstvom trgovine i telekomunikacija”, najavljuje predsednica i zastupnica Udruženja poslovnih žena EVE iz Valjeva Ljubica Marković.

Ona dodaje da je za preduzetništvo potrebna i konkretna pomoć.

“Uz svaki naš projekat mi uvek imamo i neki mali zahtev: da li je to pravljenje web sajta i elektronske prodavnice, što će biti naš sledeći projekat i plasiranje nekih roba naših proizvođačica, ili je to sada dizajn etiketa za neke proizvode koje rade naše žene, pa onda čim dobiješ dizajn – smanjuješ trošak štampe etikete. Ono gde treba da se potrudimo su donatorske večeri i donatorski dani, gde ćemo mobilisati velike proizvođače, ljude koji žele da uđu u kampanje i iz toga, na kraju krajeva, izvuku i korist. Da ulože u te preduzetnice, da li u opremu, da li u unapređenje procesa proizvodnje, samim tim postanu partneri, na obostranu korist. Par godina smo radili jedan dobar projekat u okviru populacione politike, gde je kabinet ministarke Slavice Đukić Dejanović davao stimulativna sredstva. Tako osmišljen projekat onda ima pravi smisao. Ako imate cilj da napravite svoj biznis plan i da iza toga sledi određena nagrada, u vidu opreme ili novca, onda je to pravi pogodak”, zaključuje Ljubica Marković.

Pored Valjeva, već su održani Info dani u Čačku, Kraljevu, Leskovcu, Nišu i Kragujevcu, sa ciljem predstavljanja značaja Projekta “Postanimo jače, znanjem do uspeha” i očekivanih rezultata. Nakon edukativnih obuka, učesnice Projekta biće u prilici da se direktno umreže sa predstavnicima velikih kompanija, na osnovu saradnje sa Privrednom komorom Srbije i učešća u Projektu “Postanimo jače, znanjem do uspeha” podržanim od strane Nemačke razvojne saradnje GIZ. Kako su se učesnice ovog porojekta dogovorile, prve radionice u Valjevu počinju 27. ovog meseca, na Univerzitetu Singidunum.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.