Postavljeni temelji saradnje valjevskog Vodovoda i danskih vodoprivrednika

Danas je u Valjevu, u okviru Srpsko-danskih dana voda, održan Seminar iz vodoprivrede, kojem su prisustvovale delegacija Ambasade Kraljevine Danske u Beogradu, na čelu sa danskim ambasadorom Nj.E. Andersom Hougorom, delegacija grupacije danskih privrednika i predstavnici i rukovodstva brojnih vodovodnih preduzeća iz gradova širom Srbije, uključujući naravno i valjevskog Vodovoda, kao domaćina ovog skupa.

(Foto: valjevskaposla.info)

Cilj radnog okupljanja na temu naše vodoprivrede bio je uspostavljanje kontakata, mogućnost ozbiljnije saradnje, prezentovanje naših potencijala za investicije, ali i predstavljanje danske tehnologije i vodovodnog materijala, kao i  pružanje znanja, iskustva i pomoći koju su gosti iz Kraljevine Danske spremni sa nama da podele.

“Svi smo se ovde okupili sa istim ciljem, da upoznamo Srbiju, njen potencijal u tretiranju vode za piće i upravljanju otpadnim vodama. Kao zemlja, vidimo sjajnu priliku za uzajamnu korist u prenosu znanja, a cilj nam je da globalne izazove u oblasti voda pretvorimo u mogućnosti za održiv rast. Danska snažno podržava pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i ova poseta će definitivno doprineti izgradnji lokalnih znanja o standardima Evropske unije u upravljanju vodom i otpadnim vodama”, rekao je u svom obraćanju prisutnima Nj.E. Anders Hougor, ambasador Kraljevine Danske u Srbiji. On je rekao da su Danci ponosni na svoju vodu, ali da se takođe brinu o njoj i čuvaju je. Zahvaljujući visoko efikasnom sistemu distribucije, prema rečima ambasadora, bakterije i druge nečistoće su minimizirane, a gubitak vode u cevovodima smanjen je na manje od 7%.

Nj.E. ambasador Kraljevine Danske u Srbiji Anders Hougor i direktor JKP Vodovod Valjevo Đorđe Milanović (foto: valjevskaposla.info)

Gospodin Herman Jul, šef odeljenja za strateško planiranje JP Vodovod i kanalizacija kopenhaganske opštine Frederiksburg, rakao je da veruje da uz pomoć iskustva celokupne grupacije vodoprivrednika iz Danske, valjevski Vodovod može u budućnosti značajno smanjiti svoj gubitak u vodovodnoj mreži, koji iznosi 60%!

“U Valjevu zaista postoji veliki potencijal za investicije, ali predstoji dosta posla u smislu tretmana pijaće vode i upravljanja otpadnim vodama. Ovde smo da bismo naučili što više o okolnostima sa kojima se suočavate i da ponudimo svoje znanje i iskustvo vašem vodovodu, da zajedničkim snagama pokušamo da smanjimo gubitke u vodovodnoj mreži. Javno preduzeće Frederiksberg ima puno iskustva i znanja u oblastima pijaće vode i kanalizacije, i zajedno sa drugim firmama nudi čitav sistem i grupu rešenja za različite probleme u vodosnabdevanju, kanalizacionom sistemu i preradi otpadnih voda”, kazao je Jul, ističući da JP Frederiksburg ima samo 6% gubitka u svojoj vodovodnoj mreži.

(Foto: valjevskaposla.info)

Kao domaćin ovog skupa, direktor JKP Vododvod Valjevo, Đorđe Milanović rekao je da je preduzeće kojim rukovodi kandidovalo projekat rekonstrukcije stare fabrike vode i projekat rekonstrukcije postrojenja za preradu otpadnih voda za dobijanje povoljnih kreditnih linija koje nudi Kraljevina Danska i da se nada da će Valjevci biti prvi u Srbiji koji će moći da iskoriste taj metod pomoći.

“Pored projekata rekonstrukcije stare fabrike vode i postrojenja za preradu otpadnih voda, sa danskom delegacijom smo razgovarali i o takozvanom biobusteru, mini postrojenju za preradu otpadnih voda za naselja do 10.000 stanovnika. Tu smo pričali o naselju Iverak, delu ispod pruge, koji nema trenutno mogućnost za priključenje, pa bi biobuster bio rešenje za taj deo grada. Takođe je bilo reči o mogućnostima ugradnje reaktora u cevovode, na lokacijama koje bi odradili njihovi inženjeri,  kao i o proizvodnji struje, koja bi se prodavala po povlašćenoj ceni, što bi automatski smanjilo naše troškove”, precizirao je direktor našeg Vodovoda Đorđe Milanović, ističući da su razmena iskustava u okviru današnjeg Seminara iz vodoprivrede i ostvareni kontakti od višestrukog značaja i da će sigurno doneti benefite u budućnosti.

 

 

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.