Povodom Međunarodnog dana starih upriličen prijem za predstavnike penzionera

Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih, predstavnike penzionerskih udruženja Valjeva primili su predsednica Skupštine grada dr Snežana Rakić, njen zamenik Viktor Mićić, odbornica Milana Ninković i članovi Gradskog veća Marko Jevtić i Velimir Arsenović. Oni su razgovarali sa predstavnicima Pokreta trećeg doba, Udruženja penzionera grada Valjeva, Udruženja penzionera Vojske Srbije i MUP-a, Organizacije invalida rada, Asocijacije Sport za sve, Planinarskog društva “Magleš”, u okviru koga je aktivan veliki broj nastarijih, i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

dan-starih-1.2

Član Gradskog veća Marko Jevtić je penzionerima čestitao Dan starih i poručio da grad Valjevo intenzivno radi na unapređenju položaja najstarijih sugrađana.

“Konačni nastavak izgradnje Gerontološkog centra u Valjevu, u okviru koga će pored smeštaja starih, raditi i dnevni boravak, kao i prihvatilište za beskućnike, ali i brojni sadržaji, poboljšaće položaj najstarijih u Valjevu”, rekao je Jevtić.

Član Veća Velimir Arsenović rekao je da je briga o starim osobama veliki problem, ne samo kod nas, već i u svetu.

“To je najveći trijumf čovečanstva, ali je i jedan od najvećih izazova, zaključak je Ujedinjenih nacija. Broj starijih od 65 godina u Valjevu u 2021. godini je 16.239, a starijih od 85 godina je 961”, rekao je Arsenović uz podsećanje da se  Međunarodni dan starih osoba se u Srbiji obeležava od 1992. godine.

dan-starih

Među temama o kojima se pričalo na prijemu predstavnika starih i grada Valjeva, čulo se dosta korisnih predloga. Među njima i predlog da se objedini naplata komunalnih usluga, kako bi se na taj način olakšalo delu stanovništva koji je najredovniji u izmirivanju svojih obaveza, ali i smanjili troškovi uplatnica za razna plaćanja. Čulo se da treba apelovati i na Elektrodistribuciju Valjevo da otvori još neku blagajnu u gradu, kako bi se smanjile gužve i olakšao pristup starima iz udaljenih delova grada.

Problem nefunkcionisanja javnog toaleta, proširivanje besplatnog prevoza i za prigradske linije, a ne samo besplatan prevoz za gradske linije, otvaranje zdravstvenih ambulanti, strožija kontrola parkiranja na mestima predviđenim za invalide, nabavka električnih vozila, otvaranje pešačkih i biciklističkih staza, prilagođavanje trotoara i raskrsnica za kretanje slabo pokretnih i osoba u kolicima, takođe su bili neki od predloga koji su se čuli na sastanku.

Prema rečima Ljubiše Damnjanovića, direktora PIO fonda u Valjevu, u avgustu je penzija isplaćena za 22.141 penzionera, od čega je 16.514 iz fonda zaposlenih, 1.520 iz fonda za poljoprivredu, 1.772 uz fonda samostalaca, odnosno zanatlija i 335 iz fonda vojnika.

Prijem čelnika grada upriličen povodom Međunarodnog dana penzionera završen sa željama da se u dobrom zdravlju vide iduće godine u završenom Gerontološkom centru.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.