Pravobranilac Darko Kostić smenjen, ročište pred Višim sudom odloženo

Na predlog gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, na današnjoj skupštinskoj sednici smenjen je javni pravobranilac Darko Kostić sa mesta prvog čoveka Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina. Za njegovu smenu glasala su 42 odbornika, 7 odbornika je bilo protiv, a 2 uzdržana.  Obrazlažući predlog, gradonačelnik je naveo da su mu se dopisima obratila pravobranilaštva opština Ljig i Osečina u cilju započinjanja procedure razrešenja dužnosti pravobranioca Darka Kostića,  jer su nezadovolja dosadašnjom saradnjom, iznoseći primedbe na njegov način rada, postupanje u predmetima, rešenjima koje donosi, kao i žalbama koje ulaže na prvostepene odluke sudskih oragana. Da bi ta odluka bila pravosnažna, neophodno je da i skupštine opština osnivača Zajedničkog pravobranilaštva – Lajkovac, Ljig i Osečina, donesu odluke o razrešenju.

Darko-Kostic-pravobranilastvo-5

Darko Kostić / Foto: Iz arhive Valjevska posla

Gradonačelnik Valjeva je za skupštinskom govornicom izneo da je u dopisima pravobranilaštva opština Ljig i Osečina navedeno da se Kostićevim radnjama i nečinjenjem, u velikoj meri usporava rad njihovih lokalnih samouprava, što je uticalo da se ne realizuju pojedini projekti, ili okončaju dudgogodišnji predmeti koji se vode pred sudskim i drugim oragnima. Takođe je kazao da je Opština Lajkovac dostavila dopis da će kao jedan od osnivača u cilju zaštite svojih interesa doneti odluku o istupanju iz Zajedničkog pravobranilaštva zbog  nezadovoljstva saradnjom i radom ovog organa.

Kao razloge za razrešenje praboranioca, gradonačelnik Gojković naveo je i da Zajedničko pravobranilaštvo nije ispunilo svoju zakonsku obavezu o podnošenju izveštaja o radu skupštinama osnivača za 2020. godinu u propisanom roku. Istakao je i da je uvidom u izveštaj Odeljenja za finansije koji se odnosi na tabelarni prikaz ukupnih troškova sudskih sporova za zadnje 3 godine koje je vodilo Zajedničko pravobranilaštvo, prikazom glavnog duga, kamata i sudskih troškova u postupku, utvrđeno da isti iznose od 9 miliona dinara, od čega su 3 miliona troškovi kamate, a 6 miliona dinara troškovi vođenja postupka. Kako je rekao, uočeno je da su u pojedinim predmetima troškovi postupka i iznos kamate identični sa iznosima glavnog duga, što dovodi u sumnju opravdanost i celishodnost vođenja sudskih sporova po uloženim žalbama, kojima su znatno uvećani troškovi sporova.

On je još podsetio da je Skupština grada u proteklom periodu usvojila odluke kojima se u svojinu grada Valjeva pribavlja građevinsko zemljište radi formiranja parcele u cilju realizacije projekata na teritoriji grada, a koji su od strane republičke Vlade proglašeni za projekte od značaja za Republiku Srbiju. Iako je odluka Skupštine grada za pribavljanje građevinskog zemljišta za potrebe realizacije investicije kompanije “Bizerba”, kako je rekao, u izreci identična odluci Skupštine grada za pribavljanje građevinskog zemljišta za potrebe kompanije “Hansgrohe”, Zajedničko pravobranilaštvo je u prvom slučaju dalo pozitivno mišnjenje na ugovor o kupoprodaji između grada Valjeva i privatnih vlasnika parcela, dok je u drugom slučaju dalo negativno mišnjenje na takođe identičan ugovor. Prema njegovim rečima, to jasno ukazuje na nedosledno postupanje Pravobranilaštva, bez valjanog objašnjenja, moguće korišnjenje položaja prava pravobranioca u svrhe koje nisu predviđene odlukom o Zajedničkom pravobranilaštvu, kao i omotanje izvršenja Odluke o budžetu grada Valjeva za 2021. godinu.

“Zajedničko pravobranilaštvo je dodatno dalo negativno mišljenje na ugovor o prenosu prava javne svojine bez naknade sa grada Valjeva na Republiku Srbiju, koji je sastavni deo zaključka Vlade o pribavljanju u javnu svojinu Republike Srbije, neposrednom pogodbom, bez naknade nepokretnosti, u cilju realizacije investicionog projekta kompanije “Bizerba”, koji je proglašen projektom od značaja za Republiku Srbiju. Nakon toga, Zejdničko pravobranilaštvo pokrenulo je i tužbu pred Višim sudom u Valjevu protiv Republike Srbije i Grada Valjeva za utvrđivanje ništavnosti tog ugovora, pri čemu je pravobranilac čitav postupak prenosa imovine sa grada na Republiku proglasio nezakonitim. Takvi postupci pravobranioca dovode u sumnju da se on zaista bavi zaštitom interesa grada i građana Valjava imajući u vidu prijekte u koje će kompanije “Bizerba” i “Hansgrohe” uložiti 30, odnosno 85 miliona evra, pri čemu će fabrika “Bizerba” zaposliti 305, a “Hansgrohe” 1.000 radnika u Valjevu”, završio je gradonačelnik navođenje “objektivnih razloga” za razrešenje pravobranioca Kostića.

Zgrada Višeg suda u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Inače, danas je trebalo da bude održano ročište pred Višim sudom u Valjevu u postupku u kome je Javno pravobranilaštvo tužilo Grad Valjevo i Republiku Srbiju zbog ustupanja bez naknade 11,8 hektara zemljišta u budućoj industrijskoj zoni u Popučkama nemačkoj firmi “Bizerba”. Na zahtev Grada Valjeva, današnje suđenje na kome je trebalo da budu saslušani svedoci, odloženo je jer je u istom terminu zakazana sednica lokalnog parlamenta. Naredno ročište zakazano je za 10. novembar.

Gradski pravobranilac Darko Kostić je tražio od sudije Radivoja Jovanovića da se predlog za odlaganje ročišta ne prihvati, jer smatra da je sednica Supštine grada Valjeva zakazana u međuvremenu sa ciljem uticaja na sud ili, kako je pretpostavio, eventualne njegove smene, a u cilju opstrukcije utvrđenja činjeničnog stanja.

“Predstavnici Grada znali su da je naredno suđenje u ovom predmetu zakazano za petak, 22. oktobra, sa početkom u 10 časova, jer je gradonačelnik prisustvovao na pripremnom ročištu kada je zakazano ročište za glavnu raspravu, a o tome su izveštavali i mediji. Pritom, sednica Skupštine grada je zakazana posle 8. oktobra kada je sud zakazao naredno ročište. U prilog ove tvrdnje govori činjenica da je sednica Gradskog veća održana 15. oktobra, kada su usvojene tačke dnevnog reda za današnje skupštinsko zasedanje”, naveo je Darko Kostić u pismenom zahtevu upućenom Višem sudu da se ročište ipak održi.

Kostić smatra da je smenjen kako bi aktuelna vlast u Valjevu postavila “svog čoveka” koji će povući tužbu Pravobranilaštva pred Višim sudom protiv Grada Valjeva i Republike Srbije zbog, kako kaže, nezakonitog ustupanja zemljišta nemačkoj firmi “Bizerba”. “

“Verovaću uvek u sistem i pravnu državu, da mora postojati vladavina prava, da moraju postojati institucije sistema, u skladu sa tim sam se i ponašao. Zakon je prekršen, zato sam i napisao tužbu, to je bila moja zakonska obaveza”, kazao je Darko Kostić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.