Valjevski Lokalni front predao je listu sa tačno 1574 potpisa Valjevaca, koji su podržali inicijativu za održavanje javne rasprave na temu kvaliteta vazduha u gradu. Potpisi su prikupljeni, kako je rečeno, tokom četvorodnevne akcije na platou ispred zgrade Gradske uprave. Ivan Milovanović, aktivista ovog udruženja građana kaže da su i pored niskih temperatura, praćenih jakim vetrom, inicijativu podržali građani u ogromnom broju i poručio gradskim službenicima da uvaži njihove zahteve i što pre organizuju javnu raspravu posvećenu aerozagađenju.

“Nekoliko grupa građana i naše udruženje građana se zajedno okupilo i organizovalo prikupljanje potpisa kako bi Skupština grada zakazala javnu raspravu na temu: Analiza izvršavanja obaveza nadležnih službi grada Valjeva koje su propisane Zakonom o zaštiti životne sredine, zatim Planom kvaliteta vazduha 2015-2021 i Planom zaštite životne sredine grada Valjeva 2016-2025. Poručujemo gradskim službenicima da budu jako oprezni i da uvaže zahteve građana Valjeva i što hitnije organizuju javnu raspravu koja će se baviti i ovom, po nama ključnom temom, koja će biti njen oslonac. Sama činjenica da je skupljeno 1574 potpisa građana ukazuje na to da je problem zaista veliki i da zahteva hitnu reakciju.” – istakao je Ivan Milovanović.

Aktivistkinja Lokalnog fronta Va Radica Munjić zahvalila se ovom prilikom svojim sugrađankama i sugrađanima jer su, kako je rekla, pokazali izuzetno visok nivo odgovornosti i svesti o tome u kakvom je stanju životna sredina grada Valjeva. Ona je podsetila da se ovi potpisi predaju u toku Nedelje ljudskih prava i da jedno od osnovnih ljudskih prava jeste pravo na zdravu životnu sredinu i čist vazduh.

M.P.M.

Da Valjevo prodiše - Faza dva