Predata lista sa 1574 potpisa za javnu raspravu o kvalitetu vazduha

Valjevski Lokalni front predao je listu sa tačno 1574 potpisa Valjevaca, koji su podržali inicijativu za održavanje javne rasprave na temu kvaliteta vazduha u gradu. Potpisi su prikupljeni, kako je rečeno, tokom četvorodnevne akcije na platou ispred zgrade Gradske uprave. Ivan Milovanović, aktivista ovog udruženja građana kaže da su i pored niskih temperatura, praćenih jakim vetrom, inicijativu podržali građani u ogromnom broju i poručio gradskim službenicima da uvaži njihove zahteve i što pre organizuju javnu raspravu posvećenu aerozagađenju.

“Nekoliko grupa građana i naše udruženje građana se zajedno okupilo i organizovalo prikupljanje potpisa kako bi Skupština grada zakazala javnu raspravu na temu: Analiza izvršavanja obaveza nadležnih službi grada Valjeva koje su propisane Zakonom o zaštiti životne sredine, zatim Planom kvaliteta vazduha 2015-2021 i Planom zaštite životne sredine grada Valjeva 2016-2025. Poručujemo gradskim službenicima da budu jako oprezni i da uvaže zahteve građana Valjeva i što hitnije organizuju javnu raspravu koja će se baviti i ovom, po nama ključnom temom, koja će biti njen oslonac. Sama činjenica da je skupljeno 1574 potpisa građana ukazuje na to da je problem zaista veliki i da zahteva hitnu reakciju.” – istakao je Ivan Milovanović.

Aktivistkinja Lokalnog fronta Va Radica Munjić zahvalila se ovom prilikom svojim sugrađankama i sugrađanima jer su, kako je rekla, pokazali izuzetno visok nivo odgovornosti i svesti o tome u kakvom je stanju životna sredina grada Valjeva. Ona je podsetila da se ovi potpisi predaju u toku Nedelje ljudskih prava i da jedno od osnovnih ljudskih prava jeste pravo na zdravu životnu sredinu i čist vazduh.

M.P.M.

Da Valjevo prodiše - Faza dva

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.