Predrag Kon objasnio tačno kakve maske deca mogu da nose

Izjava da će deca u školu moći samo sa troslojnim maskama podigla je veliku prašinu, nakon čega se dr Predrag Kon oglasio i rekao da je ta izjava izvučena iz konteksta.

Predrag Kon

Sada je za domaće medije objasnio do najsitnijih detalja kakve maske deca nose u školi!

“Đaci u Srbiji moći će da nose u školi bilo koju vrstu zaštitne maske. To znači da će deca od 1. septembra moći da imaju hirurške, platnene, epidemiološke ili neke druge maske koje im roditelji obezbede. Najisplativije je da se deci sašiju troslojne, odnosno one koje će imati dva sloja platna i između njih takozvani šifon, koji se nekada koristio za šivenje posteljine. Takva maska ima isti stepen zaštite kao i hirurška,” izjavio je Kon.

“I platnene maske mogu biti višeslojne, mogu i da se peru i peglaju. Roditelji bi u radnji trebalo da se raspitaju koliko maska ima slojeva, ali je važno naglasiti da je za decu dovoljna i jednoslojna. Mi smo rekli da deca mogu da odlože masku dok sede u klupi jer će tada biti obezbeđena distanca. Ali čim ustanu da odgovaraju ili se kreću, moraju da je stave, jer su mogući nekontrolisani kontakti,” kazao je on.

“Moguće je da će biti prenošenja virusa izvan škola, to niko ne može da spreči. Neće biti iznenađenje ako dođe do blagog povećanja broja obolelih, ali ono neće biti naglo. Pratićemo sve. Škole su motori za prenošenje respiratornih agenasa, ali mi moramo da učinimo sve da zdravstveni sistem funkcioniše. Ovo je ispit zrelosti za čitavo društvo,” rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.