Neophodna transformacija Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) odlučio se na radiklane rezove i promene u načinu funkcionisanja, a sa svojim idejama rešili su da upoznaju prosvetne radnike širom Srbije i krenuli su upravo od Valjeva! Pod sloganom „Konačno sindikat“ koji ukazuje na razliku između postojećeg načina organizacije sindikata i novog modela za koji se zalažu, predstavnici NSPRS su u Sali Višeg javnog tužilaštva održali tribinu i ukazali na mane postojećih organizacija, odnosno sindikata i prednosti novina koje planiraju da uvedu.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (2)

 „Naši sindikati nisu doživeli nikakvu transformaciju nakon pada Berlinskog zida, naši sindikati su još na nivou samoupravljanja, a toga više nema. U novoj realnosti, ovakvi kakvi jesmo ne možemo ni očekivati da budemo dostojan protivnik. Mi krećemo da pravimo jednu organizaciju koja će da bude finansijski nezavisna, da vratimo državi ono što ona daje, da napravimo organizaciju koja je potpuno profesionalna, u kojoj se zna ko šta radi, ko za šta odgovara i to je nešto što mi danas dajemo kao model i pozivamo ljude da nam se pridruže“, poručuo je predsednik NSPRS Dušan Kokot i dodao da ne prave sindikat radi sindikata, nego da bi mogli da rešavaju probleme koji se gomilaju godinama.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (1)

„Pitanje bezbednosti, pitanje zarada, pitanje statusa. Prosvetni radnik je danas na 15 % ispod prosečne zarade, a on zapravo više strahuje za bezbednost na radnom mestu. Ljudi više ne razmišljaju da li će da prežive od prvog do prvog, nego da li će se sa posla vratiti živi kući. Mi smo po pitanju bezbednosti dali konkretne predloge još u decembru kada je pokrenuta izmena Zakona zbog situacije u Trsteniku, kada su učenici izmakli nastavnici stolicu. Ti predlozi ne traže ni jedan jedini dinar, samo političku volju, jer kažemo da je potrebno uvesti mogućnost suspenzije učenika koji ponavlja negativno ponašanje. Šta je noramalnijie nego razdvojiti nasilnika i žrtvu. Kako da napravimo sistem, ako nemamo taj alat. Mi ne možemo da udaljimo učenika sa časa, on može da se ponaša kako želi i došli smo u poziciju da je njegovo pravo da pravi gluposti veće od prava ostalih 29 učenika da u školi nešto nauče! Ta situacija je neizdrživa, krenuli smo od vršnjačkog nasilja, sad smo došli do pucanja i iznošenja kovčega. Mi smo na tom putu već deceniju i mi sa tog puta moramo da siđemo, ne kao prosveta nego kao društvo u celini. Ne možemo sami da rešimo te probleme. Jedan foto robot prosečnog prosvetnog radnika je gospođa od 51 godinu. Jel taj foto robot u stanju da razoružava?“, upitao je Kokot.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (4)

Na pitanje otkuda nejedinstvo među prosvetnim radnicima, postojanje više sindikata koji nisu usklađeni i jedinstveni po određenim pitanjima koja se svih njih tiču, Kokot odogovara da smo kao društvo uspavani, letargični, apatični, da svako posmatra situaciju iz svojih cipela.

„Neophodno nam je jedinstvo, a ono može da se postigne na dva načina, da svi budemo deo jedne organizacije ili da prosto srađujemo na istom, zajedničkom cilju. Ako mi uputimo poziv svim sindikatima da pod jednakim uslovima učestvuju na protestu, a oni ni ne odgovore, kako da dođemo do jedinstva?“, pita se predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (3)

Predsednica Gradskog odbora NSPRS Valjevo Vesna Tomić, podseća da ovaj sindikat u našem gradu postoji od 2017. godine kada su tri škole (Prva osnovna, OŠ „Sestre Ilić“ i Medicinska škola) rešile da izađu iz Unije sindikata prosvetnih radnika nezadovoljne načinom rada u tadašnjem forumu Unije u Valjevu. Trenutno, sindikat broji oko 120 članova.

„Za ovih šest godina Sindikat je postigao značajne rezultate. Pre svega, to je isplata putnih troškova po zakonu, jer do 2017. godine isplata je išla po ceni mesečne karte,  a sada je to puna cena karte kako nalaže zakon i poseban kolektivni ugovor. Istrajali smo u toj borbi i to je važilo za sve prosvetne radnike u Valjevu! Ipak, te 2017. godine, kada smo kao predstavnici sindikata sedeli u Uniji, pokušavali da nešto promenimo, bar na lokalnom nivou, nismo bili shvaćeni, mislili su da pretendujemo na njihove fotelje, pa smo isključeni. Bez obzira na sve, mi smo otvoreni za saradnju i ideja nam je da našim sugrađanima ukažemo na sve prednosti novog, modernijeg, ekspeditivnijeg  sindikata. U prvom redu, to se ogleda u mogućnosti svakog da se učlani u sindikat, ne mora biti stvaranje sindikalne organizacije na nivou škole, zatim u činjenici da će se sindikat finansirati isključivo od sopstvenih sredstava, što se odnosi i na predsednike sindikata. Trenutno je takva praksa da država plaća predsednika sindikata, što je nedopustivo i ovaj sindikat će to uraditi na drugačiji način, nadoknada će zavisiti od rada pojedinca“, navela je Vesna Tomić.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (5)

Kako je rečeno, na tribinu su pozvani prosvetni radnici zaposleni u valjevskim osnovnimi srednjim školama, ali je odziv bio skroman.

B.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.